IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат собствениците на сгради да плащат задължително данък бедствие

Според СБ при силно земетресение в София щетите ще бъдат за около 2,5-3 млрд. долара

12:47 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат собствениците на сгради да плащат задължително данък бедствие

Създаване на Национална катастрофична програма, която да включва задължително събиране на пари от собствениците на сгради, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи.

В момента се разработва схема в два варианта за създаване на такава катастрофична програма по време на Национална кръгла маса за управлението на катастрофичните рискове в България, заяви Орлин Пенев, представител на асоциацията, цитиран от БТА.

Предложението включва собствениците на имоти да плащат един промил годишно върху данъчната стойност на имотите, които притежават. По думите на Пенев в страната могат да се събират между 20 и 70 млн. лв. годишно по този начин.

Предложението на застрахователите е това да е нов вид данък, като парите от него да се събират от Националната агенция по приходите, добави той. Управлението на този катастрофичен пул, както той го нарече, може да бъде или изцяло от държавата или 50 на сто от държавата и 50 на сто от застрахователите чрез създаване на дружество с идеална цел.

По време на същата кръгла маса Евгений Гуренко, специалист от Световната банка, посочи, че в банката са направени изчисления, според които при сериозно земетресение в София щетите за нашата икономика ще се равняват на 2,5-3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още