IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството в Румъния ускорява ръста на БВП

Инвестициите в недвижими имоти обаче не водят до бъдещо нарастване на износа, коментират икономисти

14:04 | 07.12.07 г.
Строителството в Румъния ускорява ръста на БВП
По-високият от очакванията икономически ръст на Румъния за третото тримесечие е подкрепен от рязко нарастване на строителството, сочат статистически данни, цитирани от Ройтерс.

В страната бяха отчетени по-добри резултати от пазарните очаквания, като за периода юли-септември беше отбелязан ръст на БВП от 5,7 на сто спрямо прогноза за 5,1%.

Анализ на данните сочи, че инвестициите са нараснали с 32,2 на сто, спрямо 17,3 процента за същия период на миналата година, предимно заради строителството в страната.

Инвестициите се увеличават най-вече заради строителството. Притеснително е обаче това, че потреблението се захранва от внос, а инвестициите в икономиката не водят до бъдещо нарастване на износа, ако се наливат в пазара на недвижими имоти“, коментира Каталина Константинеску, анализатор в ABN Amro в Букурещ.

Икономисти вече неколкократно предупреждават за риска от прегряване в Румъния, където бързият ръст се обуславя основно от чуждестранните инвестиции, усилията на компаниите да се модернизират и големите разходи на домакинствата в стремежа на румънците да подобрят жизнения си стандарт.

Силното вътрешно търсене наду дефицита по текущата сметка, който се очаква да достигне 14% от БВП тази година, заради което нарастват опасенията за дългосрочните икономически перспективи.

Според анализатори днешните данни показват признаци на забавяне на потреблението, но това би могло да бъде временно. Потреблението нараства със 7,8% на годишна база за третото тримесечие спрямо 12,2% за същия период през 2006 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още