IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Буш обявява война на ипотечната криза

Очаква се президентът да представи пакет от мерки, които да помогнат за предотвратяване на разрастване на проблемите в САЩ

10:56 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Буш обявява война на ипотечната криза
Президентът на САЩ Джордж Буш ще обяви план за предотвратяване на вълната от просрочени ипотеки, която заплашва американската икономика от попадане в рецесия и смущава инвеститорите по целия свят, предава Ройтерс.

Очаква се планът да бъде представен днес, като според него ще трябва да се окаже помощ на голяма част от изтеглилите ипотечни кредити с променлив лихвен процент граждани, които са около 2 млн. души.

Причината за вземането на мерки е фактът, че при получаването на заемите те са били с по-ниски лихви и промяната на вноските за бъдещите периоди ще се окаже непосилно бреме за голяма част от кредитополучателите. Според властите над 500 хил. души може да загубят своите жилища.

Инициативата на правителството предвижда временно задържане на лихвите по високорисковите кредити за неплатежоспособните граждани, но подробности около същността на мерките засега не се разкриват.

Към момента е известно предложение на група ипотечни кредитори да се предприеме „замразяване“ на лихвите по кредитите, получени от началото на 2005 година до края на юли 2007. Това трябва да бъде направено за онези кредитополучатели, за които се докаже, че не са изложени на голям риск по отношение на платежоспособността, но които няма да могат да си позволят увеличението на лихвите.

Онези, които и към момента не успяват да посрещат вноските си, вероятно обаче ще загубят домовете си, става ясно още от плана.

Мерките се приемат като ход за повишаване на популярността на партията на републиканците в САЩ преди изборите за президент догодина. Кампанията вече започна с обвинения от страна на демократите, че не се взимат достатъчно мерки за подпомагане на изпадналите в затруднение кредитополучатели, като основният претендент на демократите за президентското място – Хилари Клинтън, обяви, че ако спечели изборите ще бъдат взети сериозни мерки за изход от кризата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още