IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работещите в чужбина румънци променят пазара на имоти в страната

През третото тримесечие на 2007 г. завършените нови селски къщи са с 11% повече от тези в големите и по-малки градове

11:27 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Работещите в чужбина румънци променят пазара на имоти в страната
Изпращаните в родината средства от румънците, работещи в чужбина, заедно с намаляващите свободни парцели в големите градове в страната са довели до повишение на броя на построените нови къщи в селските райони, пише румънското издание Business Standard.

През третото тримесечие на 2007 г. завършените нови селски къщи са с 11% повече от тези в големите и по-малки градове. Такъв изпреварващ темп на нарастване се наблюдава за първи път в Румъния от няколко години насам.

За полугодието повечето къщи са били построени в градовете.

Данните за деветте месеца показват, че в селските райони са построени общо 14 034 къщи, което е с 1,5% по-малко от тези в градовете.

Според представители на Работодателското обединение на строителните компании изпращаните средства от работещите в чужбина румънци са една от основните причини за отчитаните тенденции на пазара на имоти в страната.

Трябва да имаме предвид, че повечето румънци, които работят в чужбина, биха предпочели да инвестират спестяванията си в нови къщи“, казва изпълнителният директор на обединението.

Според друга работодателска организация пък строителството в селските райони увеличава нерегламентирания труд. По техни данни над 50% от фамилните къщи, изграждани в селските райони, се строят от малки компании, които не сключват договори с работниците си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още