IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството утвърди последните зони по Натура 2000

Джевдет Чакъров заяви, че на територията на Рила буфер може да се издават разрешения за строителство по общия ред

13:51 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството утвърди последните зони по Натура 2000
Правителството утвърди на днешното си заседание и последните 47 защитени зони от екомрежата Натура 2000. 26 от тях са по Директивата за опазване на дивите птици и 21 по Директивата за опазване на природните местообитания, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров след днешното заседание на Министерски съвет.

Оспорваната зона Рила буфер отпада от защитените зони. Освен това са намалени териториите на две зони по Директивата за дивите птици.

Като цяло зоните в страната стават 342, като от тях 114 са за дивите птици и 228 - за местообитанията. Те обхващат общо 33,8 на сто от територията на страната, по който показател се нареждаме на едно от първите места в ЕС, по думите на Чакъров.

Министърът поясни, че в най-скоро време списъкът по Натура ще бъде изпратен в Европейската комисия за утвърждаване. По принцип е възможно по препоръка на ЕК да се направят корекции в списъка, но засега от МОСВ не очакват да има такива.

Във връзка с журналистически въпрос Чакъров заяви, че на територията на Рила буфер може да се издават разрешения за строителство по общия ред.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още