IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава охлаждането на жилищния пазар във Великобритания

Цените на жилищата са поскъпнали с 3,6% през ноември на годишна база спрямо ръст от 4,4% за октомври

10:45 | 26.11.07 г.
Продължава охлаждането на жилищния пазар във Великобритания

Годишната инфлация при жилищата в Англия и Уелс е паднала до най-ниското си ниво през ноември от повече от година насам, сочат данни на Hometrack, цитирани от Ройтерс.

Според тях цените на жилищата са били с 3,6% по-високи през месеца спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо отчетеното поскъпване от 4,4 на сто на годишна база през октомври и е най-бавният темп на растеж от юли 2006 г.

На месечна база средната цена регистрира спад от 0,2% (до 175 700 паунда) спрямо понижение от 0,1% през октомври, като данните не са сезонно коригирани.

Според Hometrack комбинацията от по-високи лихвени нива и по-слабо доверие натежават на пазара.

Средната продължителност на времето, което един имот престоява на пазара, преди да бъде продаден, е нараснала до 8 седмици от по-малко от 6 седмици по-рано тази година.

Друг признак за забавяне на пазара е делът на продажбите на имоти, които успяват да постигнат офертната цена, който е намалял до 93,8% - най-нисък от близо две години.

От Hometrack прогнозират цените на жилищата на Острова да нараснат с едва 1% следващата година, но според тях липсата на предлагане би трябвало да ограничи масови понижения на цените.

В края на миналата седмица данни на Британската асоциация на банкерите показаха, че одобренията за ипотеки са паднали до рекордно ниско ниво през октомври до 44 105 от 53 997 за септември.

Размерът на нетното ипотечно кредитиране, коригиран спрямо сезонните колебания, е нараснал с 5 млрд. паунда през миналия месец, което е забавяне спрямо повишението от 5,9 млрд. паунда за септември и под средната стойност за последните шест месеца от 5,6 млрд. паунда, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още