IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-скоро щял да потъне Лондон, отколкото изкуствените острови в Дубай

Строителен предприемач защити проектите си, изтъквайки, че очаква потоп на много други места, преди да потънат изкуствените дубайски острови

10:49 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
По-скоро щял да потъне Лондон, отколкото изкуствените острови в Дубай

Проектите Палмата (The Palm) и Световния остров (The World island) са в безопасност от повишаващото се ниво на морето в Арабския залив за поне още 800 години, твърди представител на строителния предприемач Nakheel в отговор на прогнозите на Ричард Брансън по-рано тази седмица, че двата изкуствени острова в Дубай ще бъдат под вода до половин век, съобщи изданието ArabianBusiness.

Шон Ленехан – ръководител на отдела за околна среда към Nakheel, е заявил, че твърденията на Брансън - председател на Virgin Group, са „абсолютно грешни“. „Подкрепям становището му, че светът трябва да отговори на промените в климата, но в случая греши“, казва Ленехан.

Морето в Арабския залив се е покачило с 12 см през последните 100 години и ние внимателно сме проучили това. В бъдеще нивото на водата ще се повишава с между 12 см и 50 см на всеки сто години“, пояснява Ленехан. Той добавя, че компанията е взела предвид тези факти при проектирането на изкуствените острови и Palm Jumeirah е построен на 4 м над морското равнище.

По думите му има много големи участъци от крайбрежието, които ще бъдат потопени векове преди Palm Jumeirah, като дори части от изкуствения остров Дейра в Дубай са на по-ниско ниво от Palm.

Ако изчисленията на Nakheel са верни, водата ще достигне Palm в следващите 800 до 4000 години.

В обръщение на бизнес форум в Дубай в неделя Ричард Брансън е заявил, че двата проекта ще бъдат потопени до 50 години, ако правителствата не вземат мерки срещу промените в климата. Брансън е отделил 3 млрд. долара от печалбата на Virgin за разработване на чиста енергия.

Според Ленехан Малдивските острови ще са първите, които ще бъдат потопени, следвани от Полинезия. Части от Европа, включително Лондон, също ще бъдат под водата преди Palm. На въпрос дали двата лични острова на Брансън на Карибите също ще бъдат потопени преди Palm, Ленехан е отговорил, че шефът на Virgin е „на високо и сухо за още едно хилядолетие“, тъй като земята му се издига над морето „като планина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още