IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бумът на пазара на бизнес имоти в страната не е свършил

Кредитната криза не засегна българския пазар и това няма да стане, защото основите на пазара са стабилни, смятат от Colliers

15:09 | 20.11.07 г.
Бумът на пазара на бизнес имоти в страната не е свършил

Бумът на пазара на бизнес имоти в България определено не е отминал, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers България, на открития днес Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg. 

По думите му силното търсене, ниските нива на незаетост, големият обем предстоящи проекти и ограничената наличност водят до извода, че пазарът е далеч от насищане. 

Очевидно кредитната криза не засегна българския пазар и това няма да стане, защото основите на пазара са стабилни, каза Гаров. 

Основен фактор за ръста на пазара е и относително ограниченото предлагане на бизнес площи в България в сравнение със Западна Европа. 

По думите на Гаров в България, както и в останалите страни от Югоизточна Европа, на глава от населението се пада по по-малко от 1 кв. м офис площ, спрямо средно над 3,5 кв. м за Западна. В България има 606 хил. кв. м офиси, като за 2007 г. се очаква да бъдат абсорбирани около 120 хил. спрямо 100 хил. за миналата година. Нивото на незаетост към момента е 5,1%, наемните нива варират между 12 и 26 евро/кв. м, сочат данните на Colliers. 

При търговските площи нивото на незаетост е 0%, като предлагането е значително по-малко от това в сравними градове в региона. В страната вече навлизат и нови формати търговски площи, например от типа “box”, каза Гаров. 

Що се отнася до логистичните площи, в София има 1,2 млн. кв. м, във Варна – 300 хил., в Пловдив – 450 хил. Нивото на незаетост е 8,5%. 

Относно цените на земята Гаров коментира, че високите цени могат да функционират като филтър за сериозните инвеститори и на практика не могат да спрат реалните проекти. 

В офис сегмента новото строителство няма да успее да навакса на търсенето и затова може да станем свидетели на известно движение нагоре при наемните нива, прогнозира Гаров. При индустриалните площи обаче може да се очаква и спад на наемите заради по-голямото предлагане, каза той за Investor.bg.

Строителството на мащабния проект Sky buildings в Пловдив се планира да започне през следващата година, каза в рамките на същия панел на тема “Отмина ли бумът на пазара на имоти или предстоят изненади” Мирослав Язов, финансов директор на строителна компания Язов ООД. За Investor.bg той уточни, че се надява проектът да получи разрешителни за строеж през март, а строителството да отнеме 42 месеца при благоприятни климатични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още