IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещето на втори британски кредитор под въпрос

Случилото се с Northern Rock може да се повтори и при Paragon

14:14 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на втори британски кредитор под въпрос
Бъдещето на ипотечната компания Рaragon е неясно заради проблемите, предизвикани от кризата в кредитния сектор, съобщи Financial Times. За да бъде избегнато обявяването на несъстоятелност компанията трябва да си осигури финансиране преди февруари 2008 година.

Институцията е втората британска ипотечна компания след Northern Rock, която изпада в подобно затруднение. През последните дни книжата на Northern Rock отбелязват значителен спад, тъй като бяха публикувани информации, че компаниите, които подготвят нейното придобиване, оценяват книжата й по-ниско от пазарната им стойност.

В средата на септември от Northern Rock обявиха, че се нуждаят от спешно кредитиране, за да покрият своите задължения. Това доведе до масов отлив на клиенти и теглене на депозити от институцията, съпроводено със силен спад на пазарната й капитализация.

Акциите на Northern Rock днес се сринаха с 44,2 пенса до цена от 59 пенса за брой, което прави пазарната капитализация на компанията 249 млн. британски лири. За сравнение през февруари капитализацията беше 5,2 млрд. лири, а акциите се търгуваха по 12,12 лири за брой.

Новините за Paragon се отразиха и на търговията с книжата на дружеството. Те паднаха с над 40 на сто след съобщението, че институцията трябва да си осигури финансиране на стойност 280 млн. лири до края на януари 2008. Днес акциите на Paragon се търгуваха при цена 121 пенса за брой, или с 83,25 пенса по-евтино от вчера. Това доведе до намаляване на пазарната капитализация на компанията с над 100 млн. британски лири.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още