IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишната инфлация при жилищата в Англия и Уелс се забавя

Сезнното намаляване на продажбите през зимата тази година започва по-рано, смятат експерти

13:23 | 19.11.07 г.
Годишната инфлация при жилищата в Англия и Уелс се забавя
Инфлацията при жилищата в Англия и Уелс се забавя до 7,9% на годишна база за месеца до 10 ноември спрямо 10,4% за предходния месец, сочи проучване на сайта за имоти Rightmove, цитирано от Ройтерс.

Според данните цените на жилищата са паднали през месеца във всички региони с изключение на Лондон, където търсенето продължава да надхвърля предлагането, вдигайки цените с 2,3 на сто за месеца.

От Rightmove определят общ спад от 0,7% на цените на жилища на месечна база, които не са сезонно коригирани, отчасти дължащ се на ранното започване на сезонното намаляване на продажбите през зимата.

Забавянето на годишната инфлация подкрепя широкоразпространената вече теза, че пазарът на жилища се забавя в отговор на по-високите разходи за кредити.

За последните пет години цените на жилищата във Великобритания са нараснали повече от два пъти, но се очаква да изпаднат в застой вследствие на кредитната криза.

"През 2008 г. цените ще останат без изменение. Въпреки че като цяло не очакваме спад, в някои райони от страната ще има свръхпредлагане и надценени имоти спрямо вероятните нива на търсене през следващата година“, коментира търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд.

"В тези райони някои продавачи започват да намаляват цените“, добавя той.

Времето, което средно един имот престоява на пазара, преди да бъде продаден, е нараснало от 85 на 92 дни.

От Rightmove очакват отпуснатите ипотеки да продължат да намаляват през следващите няколко месеца в резултат на свиването на продажбите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още