IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развиват 4 трансгранични екомрежи между България и Гърция с 20 млн. евро

Програмата предвижда дейности за развитие на "зелен бизнес" на териториите на екологичните мрежи Струма, Места, Западни Родопи и Източни Родопи

14:01 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Развиват 4 трансгранични екомрежи между България и Гърция с 20 млн. евро
Близо 20 млн. евро ще са необходими за разгръщане на дейности за устойчиво развитие на първите четири трансгранични екологични мрежи между България и Гърция за период от 10 години. Това предвижда програма за устойчиво развитие, изработена по проект на програма ФАР, съобщи БТА.

Представители на МОСВ, МРРБ и на Европейската комисия получиха първите копия на документа по време на форум в София, който представя новосъздадените трансгранични екологични мрежи.

Програмата предвижда дейности за развитие на "зелен бизнес" на териториите на първите четири трансгранични екомрежи, които бяха създадени и обособени в рамките на пилотен проект по програма ФАР.

В обхвата на екологичните мрежи "Струма", "Места", "Западни Родопи" и "Източни Родопи" влизат териториите на 27 български общини от областите Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград и на общините Кавала, Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес от гръцка страна. Мрежите свързват територии от двете страни на границата, богати на биоразнообразие и ценни ландшафти.

По създаването на екомрежите и Програмата за устойчиво развитие са работили над 400 души от трансграничния регион, подпомагани от експертите на проекта. Те са заинтересовани от нейното изпълнение и очакват правителството да я използва, когато взима решение за финансиране на проекти по оперативните програми.

Устойчив туризъм и земеделие, устойчиво използване на природните ресурси, управление на отпадъците и подобряване на инфраструктурата и услугите са сред основните дейности, които местното население ще може да развива, без да застрашава природните дадености и биоразнообразие.

В програмата са предвидени за изпълнение над 40 проекта за туристически атракции, превръщане на автентични селски къщи в къщи за гости, както и създаване на интегрирана мрежа от туристически аткрациони в посочените територии. Бюджетът се оценява на 14 млн. евро и включва разработване на проекти, реконструкции и изграждане на обектите.

Най-малко още 3 млн. евро ще са нужни по дейностите за устойчиво земеделие, сред които възстановяване на планинските ливади, отглеждане на говеда и овце, биологично земеделие, овощарство, въвеждането на нови технологии за производство на месо, обучение на фермерите и създаване на партньорства между предприемачите в селското стопанство, туризма и занаятите.

Близо 700 хил. евро биха могли да бъдат усвоени по проекти за управление на отпадъци и рециклиране. Сред тях са дейностите по рециклиране на строителните отпадъци, разделното събиране на отпадъци и запечатване на остарелите общински депа и откриване на нови.

Точният размер на сумите по дейностите за устойчиво развитие ще зависят от вида на проектите, темповете на усвояване на средствата, както и от механизмите за финансиране. Програмата предвижда усвояване на средства от еврофондовете по оперативни програми "Околна среда", "Регионално развитие",
"Конкурентоспособност", както и по Националната програма за развитие на селските райони. В рамките на проекта се разработва грантова схема за прилагане на първите дейности от програмата в размер на 4,5 млн. евро, която ще стартира още през януари 2008 г.

Проектът стартира в началото на годината. Негов възложител е МРРБ, а получатели на резултатите са МОСВ и Министерството на земеделието и продоволствието и Държавната агенция по горите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още