IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделки за имоти за милиарди евро са отменени в Германия и Швейцария

Основната причина е влиянието на финансовата криза

12:15 | 09.11.07 г.
Сделки за имоти за милиарди евро са отменени в Германия и Швейцария

В резултат на кризата на финансовия пазар няколко големи сделки с недвижими имоти в Германия вече са отменени или са на път да бъдат спрени, пише немското издание на Financial Times. Така например сделка за 2 млрд. евро за 200 сгради, собственост на Allianz Group, е на ръба да бъде отложена.

В Швейцария продажбата на портфолиото от жилищни имоти на Jelmoli Holding за 3,4 млрд. швейцарски франка е отменена. Предвид промените на глобалния кредитен и жилищен пазар, договорената цена е твърде висока, твърдят от купувача Delek Global Real Estate, аргументирайки оттеглянето си.

Същевременно министърът на финансите на германската провинция Хесен Карлхайнц Ваймар спря продажбата на държавни имоти за 400 млн. евро. „Естествено ипотечната криза оказа непосредствено влияние върху цените на имотите от портфолиото в Хесен... Продажбата на каквато и да било цена е извън въпрос“, е заявил Ваймар.

Не смятам, че финансовата криза е краткосрочен феномен“, казва Улрих Хьолер, председател на борда на директорите на компанията за инвестиции в бизнес имоти в Германия DIC, в коментар за отзвука на финансовата криза върху сектора на имотите.

Според него в рамките на четири месеца продажните цени са паднали с между 5% и 15%. „Междувременно много играчи вече не са активни на пазара“, добавя той.

Нестабилните финансови пазари в глобален план са довели до забавянето на сделки на обща стойност от близо 500 млрд. долара през летния сезон, сред които изкупувания, финансирани чрез заеми, забавени първични публични предлагания (IPO) и корпоративни емисии на облигации, съобщи през септември финансовото издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още