IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 5% спад на цените на жилищата във Франция догодина

Прогнозите за спада са за жилища старо строителство, при новото се очаква запазване на сегашните нива

12:21 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 5% спад на цените на жилищата във Франция догодина

Цените на жилищните имоти старо строителство във Франция ще се понижат с 5% през 2008 г., докато нивата при новото строителство ще останат стабилни, се прогнозира в проучване на френската банка Crédit agricole.

Досега очаквахме плавно успокояване на цените на жилищата във Франция и стабилизиране на пазара до няколко тримесечия“, казва Оливие Ельор, автор на доклада на финансовата институция. Въпреки това според него е възможно „финансовата криза от лятото на 2007 г. да окаже влияние“, без да промени „радикално сценария“.

По думите на анализатора „настоящият цикъл не е сравним със спекулативния балон, който се е получил в парижкия регион между 1985 и 1991 г., нито със сегашната ситуация в САЩ, Великобритания и Испания“, които според него са много по-рискови пазари.

Ельор смята, че спадът на цените във Франция е „само началото на трайно и чувствително понижение“, което той характеризира като „стабилизация на пазара“.

Цените на жилищата в страната, които са нараснали със 135% от 1996 г. насам, са станали твърде високи, се казва в доклада. Според анализатора пазарът е „разумен“ и се очаква успокояване, което ще бъде благоприятно в дългосрочен план.

Междувременно данни на френския сайт за обяви за имоти seloger.com показаха, че пазарът на жилищни имоти в Париж е покорил нов рекорд през октомври.

Средната офертна цена според направеното от сайта изследване във френската столица вече достига 7385 евро на кв. м, което е повишение от 8% на годишна база.

За сметка на това в останалите големи градове на страната се отчита леко понижение в средните цени. Регистрираният годишен спад е от 0,3% в Лион, 6,9% в Страсбург, 4,7% в Тулуза и 0,8% в Нант.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още