IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечният кредит остава основният вариант за покупка на жилище

Около 75% от всички покупки на жилища в страната тази година ще бъдат реализирани чрез ипотечни кредити

18:33 | 30.10.07 г.
Ипотечният кредит остава основният вариант за покупка на жилище

Най-голяма част (33%) от посетителите на Investor.bg, взели участие в анкета на тема „Кой начин за финансиране на покупката на жилище бихте предпочели?“, посочват ипотечния кредит.

Далеч не е малка групата, която ще разчита на собствени средства за реализиране на сделката – този отговор са избрали 24 процента от анкетираните.

Общо 9 на сто биха разчитали на замяна или продажба на друг имот, за да купят жилище. Над два пъти по-голям е делът на анкетираните, които са избрали комбинация от посочените или друго (19%).

Общо 15 процента не смятат да купуват жилище. Участие в анкетата взеха 1 059 души.

Разпределението на отговорите отразява доста близо реалната ситуация на пазара, коментира за Investor.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. По думите му около 75% от всички покупки на жилища в страната тази година ще бъдат реализирани чрез ипотечни кредити.

Според Тошев големият дял на хората, които биха разчитали на собствени средства, остава по-скоро в сферата на предпочитанията. Голяма част от купувачите със собствен бизнес, които доскоро плащаха в брой, сега избират ипотечен кредит, защото средствата им носят по-добра възвръщаемост, когато са вложени в бизнеса, добави Тошев.

Процентът на хората, които разчитат на замяна (9%), също отговаря доста точно на пазарната ситуация, коментира още Тошев.

Комбинация от посочените варианти често се среща на пазара. Така например, хора от по-малки населени места продават имот там и купуват в София, Варна, Пловдив или Бургас, като допълват средствата с ипотечен кредит, а някои дори успяват с потребителски“, каза Тошев.

Според него ипотечното кредитиране ще продължи да нараства, като тази година ръстът ще бъде в рамките на 75-80%, а следващата година ще има успокояване на пазара и ръстът ще бъде по-умерен.

През август и октомври имаше отдръпване, но по принцип октомври, ноември и декември са силни за сектора и интересът вече са завърна, добави той.

В последните месеци на годината обикновено се наблюдава активизиране на пазара, защото участниците бързат да приключат сделките, каза също Цветанка Георгиева от Creditland.

Като цяло прогнозата на Георгиева е за положително развитие на сектора предвид нарастващите цени на имотите (особено в големите градове) и изгодните условия по ипотечното кредитиране.

Средният размер на ипотечните кредити, отпуснати чрез дружеството, е 45 хил. евро за тази година, докато за миналата година е бил малко над 30 хил. евро. Същевременно се отчита значителна разлика в зависимост от големината на населеното място – така например средният размер за София е 60 хил. евро, каза още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още