IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лозенец и центърът пак с най-скъпи офиси; липсват малки помещения

В Бъкстон, Красно село, Лагера, Овча купел и други се предлагат помещения срещу 3-8 евро/кв.м на месец

09:00 | 28.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лозенец и центърът пак с най-скъпи офиси; липсват малки помещения
Сегментът офиси е може би най-динамичният на пазара на недвижими имоти след този на жилищата. За разлика от апартаментите, където търсенето е насочено предимно към покупка, то при офисните площи акцентът е върху отдаването под наем.
 
Този сегмент е най-силно развит в столицата и централните части на по-големите градове в България.
 
Наемните нива са много различни. Определят се не толкова от годината на строителство на сградата, колкото от това какви удобства предлага имотът, дали сградата разполага с паркоместа, видът охрана и не на последно място окабеляването.
 
Местоположението също играе ключова роля. Доказателство за това е фактът, че най-голямо предлагане има в центъра на столицата. Цените на квадратен метър варират от 8 до 20-30 евро, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg.

Близо 70 на сто от офисите, които са в момента са пуснати на пазара са с големина до 100 кв.м. Трудно остава намирането на малки офис помещения под 50 кв.м. Фирмите обаче вече почти не търсят такива, е мнението на специалисти. Повечето компании се разширяват и им трябват помещения около 100 и над 100 кв.м.
 
300 евро на месец е наемът на помещение от 100 кв.м, в сграда на ул. „Цар Симеон”. 10 евро/кв.м на месец ще плащат, желаещите да се настанят в нова офис сграда на ул. „Париж”.
 
Високи остават цените на офисите и в Лозенец. Въпреки че районът е пренаселен, трудно може да се намери място за паркиране, исканите суми за наем са доста високи – между 8 и 25 евро/кв.м. Предлагат се близо 400 офиса. Най-високата искана цена за момента е 30 евро/кв.м. Става въпрос за нова сграда, разположена на бул. „Джеймс Баучър”. Една от причините за исканата висока наемна цена е фактът, че офисите са с двоен под. Въпреки силното строителство на офиси все още е трудно да се намерят такива, които да са с двоен под, коментират анализатори.
 
Офиси се предлагат и в по-крайните квартали на столицата. В Бъкстон, Красно село, Лагера, Овча купел и други се предлагат помещения срещу 3-8 евро/кв.м на месец.
 
По отношение на търсенето, най-високо е то в центъра на София. Следват Лозенец, Гео Милев, Изток и Оборище, все квартали с добра комуникационна връзка с центъра на София. Това, което се забелязва, е, че при повечето райони търсенето превишава предлагането.
 
В по-големите градове на страната предлагането на офиси е съсредоточено в централните градски части. Цените варират между 4 и 10 евро/кв.м, като най-високи са стойности в Морската столица. Във Варна се оферират над 150 офиса. В Бургас преобладават оферти за помещения с големина около 70 кв.м. 300 евро месечно иска собственик на 70 кв.м офис площ в нова сграда в центъра на града.  

Най-слабо развитие се наблюдава в Русе. Правят се опити да се отдават площи на 8-10, дори 15 евро/кв.м, но за момента клиенти липсват. Причината донякъде е фактът, че голяма част от отдаваните имоти, са разположени в жилищни сгради.

Среден наем на офиси в някои райони на София в евро/кв.м*:

  EUR/кв.м  
  min max
Център 8 20
Лозенец 8 25
Изток 10 13
Борово 6 15
Гео Милев 7 9
Аерогара 5 15
Младост 5 8
Иван Вазов 8 20
Гоце Делчев 6 10
Оборище 6 9
Бъкстон 4 8
Дружба 6 8
Люлин 5 8
Витоша 5 7
Красно село 3 6
Лагера 3 6
Слатина 6 9
Овча купел 5 7
Студентски град 6 10
Медицинска академия 5 7

*районите са подредени по интензивност на предлагане

Среден наем на офиси в някои градове на България в евро/кв.м:

Бургас 6
Варна 10
Пловдив 5
Русе 4
Източник: Imot.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още