IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зона „Рила буфер“ остава извън Натура 2000

Националният съвет по биологично разнообразие реши в Натура 2000 да се включат 47 нови зони

17:53 | 25.10.07 г.
Зона „Рила буфер“ остава извън Натура 2000
Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) на заседание днес реши в Натура 2000 да се включат 47 нови зони, съобщават от Министерството на околната среда и водите. С тях зоните за птиците ще станат общо 114, а за местообитанията – 228, уточняват от пресцентъра.

На днешното заседание в съвета бяха внесени за обсъждане общо 48 зони. 42 от тях бяха отложени за включване в екомрежата от Министерския съвет през март тази година. Рила-буфер и Централен Балкан-буфер бяха отложени на предишното заседание на съвета на 13 септември.

Представители на БАН предложиха впоследствие в екологичната мрежа да бъдат включени допълнително 4 зони за местообитанията: Таушан тепе (община Ветрино, област Варна), Любаш (община Брезник, област Перник) и Изворо и Круше (в община Разлог, област Благоевград).

Съветът одобри включването на Централен Балкан-буфер, но не и това за включване на Рила-буфер в Натура 2000. „Подкрепих предложението зоната Рила-буфер да не бъде включена в екомрежата, защото като учен считам, че е достатъчно включването на Национален парк „Рила”, коментира проф. Младен Живков, директор на Института по зоология на БАН и член на НСБР.

Според него националният парк обхваща типичните находища и е достатъчен за опазването на всички ценни видове в Рила, чиято достатъчна представителност се осигурява и в други зони. „Екоекстремизмът, както и крайното нехайство към природата са еднакво вредни за нея. Наистина биологичното разнообразие у нас е много богато, но не трябва да стигаме до крайности и да включваме всичко наред, защото така ще настроим обществото към екомрежата”, допълни проф. Живков.

С изключването на Рила-буфер представителността на видовете, защитавани там, ще намалее с около 0,6 процента общо за цялата мрежа, което няма да се отрази съществено на екомрежата, заяви заместник-министър Йордан Дардов.

Беше одобрено предложението на БАН да се намалят териториите на зоните за птиците „Емине” и „Калиакра” и за местообитанията „река Палакария”.

В зона „Калиакра” не се изключват площи от Виа Понтика, намаляват се гранични на зоната територии – земеделски земи, които не се отличават с консервационна значимост, представи мотивите Вълко Бисерков от Централната лаборатория по обща екология на БАН.

Предстои министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да внесе предложенията от днешното решение на НСБР в Министерски съвет. Още при отлагането на зоните той пое ангажимент да защити изцяло позицията на учените.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още