IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арабската Rakia търси 1,8 млрд. долара финансиране

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на изкуствени острови и строеж на завод за алуминий

17:45 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Арабската Rakia търси 1,8 млрд. долара финансиране

Инвестиционното дружество от Обединените арабски емирства Ras Al Khaimah Investment Authority (Rakia) ще се опита да привлече 1,8 млрд. долара чрез емитиране на облигации и теглене на кредити. Средствата са необходими на компанията за осъществяване на проект за „построяване“ на острови в Арабско море и изграждане на завод за алуминий в Индия.

Rakia, което управлява средствата на едно от емирствата - Рас ал-Хайм - ще привлече част от средствата съобразно законите на исляма, които забраняват изискването на лихва, каза изпълнителният директор на компанията Хатер Масаад за Ройтерс.

Средствата, необходими за изграждането на завода за алуминий, който ще бъде изграден в индийския град Андра Прадеш, са около 2 млрд. долара. На първия етап от проекта заводът ще бъде с капацитет да произвежда 1,5 млн. алуминиеви сплави и 300 хил. тона алуминий.

Заемът, който ще е необходим на Rakia, е поне 1,4 млрд. долара, като е договорен заем според изискванията на исляма. За привличането на средства от компанията ще издадат и сукук облигации (ислямски облигации) на стойност 400 млн. долара, които ще бъдат използвани за проекта Al Marjan Island, който се състои от пет изкуствени създадени острова по крайбрежието на Рас ал-Хайм. Островите ще бъдат с площ четири квадратни километра, които ще са застроени с хотели и къщи.

Сукук облигациите по принцип са обезпечени с актив, който изплаща на притежателя на облигацията дивидент или рента, защото исляма не позволява изплащането на лихви.

Предлагането на облигациите ще се извърши през ноември, съобщават от компанията. Букрънъри по емисията са банките Credit Suisse, HSBC и NBD Investment Bank. Rakia не притежава рейтингова оценка, а облигациите ще бъдат гарантирани от правителството на Рас ал-Хайм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 25.10.07 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още