IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Български фирми плащат 113 хил. лв. за имитация на немска агенция за имоти

КЗК наложи санкции на варненските Суис топ ЕООД и Енгел и Фьолкерс ЕООД за имитация на Engel & Volkers Immobilien GmbH

12:44 | 25.10.07 г.
Български фирми плащат 113 хил. лв. за имитация на немска агенция за имоти
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 50 хил. лв. на „Суис топ” ЕООД, Варна, и на „Енгел и Фьолкерс” ЕООД, Варна, за нарушение на чл. 33 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комиисята.

КЗК санкционира още Дирк Хелмут Шмид с 8 хил. лв. и Фолкер Шуп с 5 хил. лв. за извършени нарушения по чл. 2, във връзка с чл. 33 от ЗЗК.

Производството е образувано по молба на Engel & Volkers Immobilien GmbH, Германия, което има франчайзингова система на пазара на недвижими имоти в световен мащаб.

Българските фирми „Енгел и Фьолкерс” и „Суис топ” оперират на същия пазар. Дирк Хелмут Шмид е управител и на двете дружества.

Комисията е установила, че избраното наименование, цветовете, както и използваните отличителни белези са напълно идентични с тези на молителя. Изцяло сходни са логата, външният вид и адресите на интернет страниците на страните по спора, констатират от комисията.

КЗК счита, че подобно поведение може да доведе до объркване за потребителите и за договорните партньори на фирмите.

От своя страна, Дирк Хелмут Шмид и Фолкер Шуп са действали в противоречие с добросъвестната търговска практика, накърнили са репутацията на Engel & Volkers и са му попречили да открие собствен магазин в България.

КЗК е постановила прекратяване на нарушенията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още