IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спокоен пазар на офис площите, бурно развитие при търговските

За деветмесечието средната цена за офис във Варна нараства с 8% до 1 350 евро/кв. м

17:36 | 19.10.07 г.
Спокоен пазар на офис площите, бурно развитие при търговските

За периода януари – септември 2007 г. пазарът на офис площи в страната се запазва стабилен, сочи анализ на агенцията за имоти Форос. Причината за това е големият обем новоизградени офис площи клас А и В в големите градове на страната, предназначени както за продажба, така и за отдаване под наем, смятат брокерите.

Това запазва цените на имотите в сегмента без съществени изменения за периода. Така например в централните части на Варна средната цена на офис площите нараства от 1 250 на 1 350 евро за квадратен метър, което представлява увеличение от 8% за периода, сочат данните.

Не така стои въпросът с търговските площи обаче, при които търсенето значително изпреварва предлагането. Резултатът е почти двойно увеличение на цените на търговските площи в големите градове на страната и появата на редица проекти за молове.

Повишението на цените на търговските площи води и до нарастване на наемните стойности, които за централната част на Варна от 8 евро/кв. м за януари 2007 г. са се повишили на 12 евро/кв. м за септември за по-малките улици и от 79 на 103 евро/кв. м за главните търговски булеварди, сочат данните.

През периода във всички големи градове на страната се наблюдава засилен интерес както към урегулирани парцели, така и към земеделски земи за промишлено и складово строителство.

Във Варна се наблюдава голямо увеличение на цените на парцелите във всички индустриални зони, което за новообособената промишлена зона Тополи надвишава 200%. Голям е и интересът към южната промишлена зона, породен главно от плановете за преместване на пристанищния комплекс.  

Данните са базирани както на сключени сделки, така и на офертни цени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още