IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е изнесла мебели за 180 млн. лв. през 2006 г.

Производството на мебели и продукти от дървесина през миналата година нараства с 19% спрямо предходната и възлиза на 1,4 млрд. лв.

18:02 | 18.10.07 г.
България е изнесла мебели за 180 млн. лв. през 2006 г.

През 2006 г. от България са изнесени мебели на обща стойност около 180 млн. лв. и продукти от дървесина на стойност 322 млн. лв. Най-важните експортни пазари за мебелите са Италия, Великобритания и Германия. За дървообработващата промишленост това са Гърция, Италия, Турция и Македония. Тези данни предоставиха от Българската камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Произведената продукция през миналата година нараства с около 19% в сравнение с предходната и възлиза на 1,4 млрд. лв.

Броят на заетите в сектора нараства със 7% през 2006 до около 41 500 души.

В сектора се запазва положително развитие, сочи проведено през септември анкетно проучване сред фирмите членове на браншовата камара. Около 36 на сто от анкетираните предприятия очакват увеличение на оборота за текущата година между 5 и 15%, а почти 10 на сто очакват дори по-голямо от 15% покачване. Според една трета няма да има промяна и само 7 на сто предполагат, че ще имат свиване на оборота.

Фирмите декларират лек спад в планираните инвестиции, но очакват значително нарастване на производството, оборота и заетостта. Докато през 2006 г. една трета от запитаните планират инвестиции над 250 хил. лв., за тази година няма нито една фирма, която да планира инвестиции в този размер. Около 21% към момента не планират инвестиции. Една трета възнамеряват да инвестират до 50 хил. лв.

Все още голяма част от предприятията не са се решили да ползват структурните фондове. Едва около половината възнамеряват да кандидатстват с проекти по Оперативните програми. Те смятат да използват средствата от фондовете главно за нови машини и за обучение и квалификация на заетите.

Производителността в сектора остава все още твърде ниска в сравнение с другите европейски страни, но според анкетираните фирми продължава чувствително да нараства, измерена чрез оборота на един зает.

В камарата към момента членуват повече от 250 фирми.

Вчера в София стартира третото по ред изложение “Света на мебелите”, на което участват около 160 компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още