IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потвърдиха, че няма ОВОС за пистите в Рила, строителството обаче продължава

Текат проверки, на евентуалните нарушители щели да бъдат наложени санкции

16:35 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потвърдиха, че няма ОВОС за пистите в Рила, строителството обаче продължава
Към момента няма издадено решение по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но въпреки това строителството на ски-център в местността "Картала", община Благоевград, продължава. Това съобщиха днес от коалиция "За да остане природата в България".

Представителите на неправителствената организация участваха в дебат в БТА по темата "Законно ли е строителството на съоръжения към ски-писта "Бодрост" над Благоевград".

От Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград потвърдиха, че строителство има и заявиха, че в момента там все още се извършват проверки за законосъобразността на строителните работи, които щели да продължат около 2-3 седмици.

До установяването и документирането на конкретните нарушения не се предвижда прекратяване на строителството, каза Калина Манова от ГОСВ-Благоевград. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат наложени предвидените в закона санкции, които могат да обхванат всички участници в процеса, уточни тя.

Териториите, обект на застрояване, са в непосредствена близост до Национален парк Рила и се намират в зоната Рила - Буфер и защитените зони по екологичната мрежа "Натура 2000". Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев отхвърли тезата, че включването на тези територии в мрежата е свързано със строителството в района. Той потвърди, че няма издадено решение по ОВОС за този строеж, както и специфичните оценки по "Натура". Проверката продължава и ще има среща с инвеститора, каза Георгиев. Той посочи, че проблемът с даденото разрешение за строителство е в компетенциите на общината.

РИОСВ разбрала за строежа от неправителствените организации. По техния сигнал е започнала и проверката, която е непостоянна, защото не можело да се очаква от двамата ресорни инспектори "да са в непрекъснато движение, да покриват всичко и да упражняват всекидневен контрол", каза Михаил Михайлов от РИОСВ.

Поканените на дискусията кмет на община Благоевград и представители на инвеститора "Прима инвест БГ" ООД и Българо-американската кредитна банка, която финансира проекта, не се явиха на дебата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още