IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-скъпите апартаменти в Лондон

Един от имотите достига цена от 100 млн. паунда, с което е не само най-скъпият апартамент в британската столица, но и в света

11:44 | 16.10.07 г.
Най-скъпите апартаменти в Лондон
Няма спор, че Лондон е столицата на имотите с най-високи цени в Европа, където апартаментите във високия ценови клас поскъпват с бързи темпове, а купувачите варират от заможни банкери до аристократи с наследство, пише списание Форбс и предлага класация на най-скъпите апартаменти в британската столица.

Съществено влияние върху вдигането на цените обаче оказва и нарастващият дял международни клиенти. Те са привлечени от изгодната данъчна система в Лондон, модерните училища и добрия стандарт на живот. От 19-те милиардера, които живеят в Лондон, само 11 са британски граждани.

Хората обичат да живеят на един етаж. По-удобно е, пространството се оползотворява по-добре, има портиер, по-добра сигурност, подземен паркинг“, аргументира избора на апартамент Тревър Абрамсон, управляващ директор на базираната в Лондон агенция за имоти Glentree International.

Хората прекарват повече време във ваканционните си имоти на Палм Бийч или в Европа, а апартаментът им дава свободата да правят каквото искат, без да се притесняват какво става с дома им, за който, ако беше голяма къща, би трябвало да наемат армия персонал.“

Топ места

Цените са високи заради недостига при предлагането. Според агенцията за имоти Hamptons International в нейните лондонски офиси има средно по деветима купувачи за всеки продавач – оттук и бързането да се превърнат много от красивите къщи от 18 – 19 век в Лондон в отделни апартаменти.

Новопостроените имоти се котират на по-високи цени спрямо жилищата, в които вече е живял някой. Вероятно това е една от причините апартаментите в проекта One Hyde Park в близост до Найтсбридж да достигат космически цени. Строителството им дори още не е завършило, но четирите луксозни апартамента на върха на стъклените сгради вече са продадени, като се твърди, че поне един е достигнал цена от 100 млн. паунда (201 млн. долара), с което е не само най-скъпият апартамент в Лондон, но и в света.

Комплексът е с гледка към Хайд Парк и се планира да бъде завършен през 2010 г. Ще включва спа център, киносалон, голф симулатор, винарска изба, както и произведения на изкуството и мебели от цял свят. Проектът е на стойност 1,5 млрд. паунда (3 млрд. долара) и се финансира от външния министър на Катар шейх Хамад бен Джасим бен Джабар Ал Тани.

Кой би искал да живее сред стъклените стени на проекта? Няма „типичен купувач“ в One Hyde Park, клиентите са от различни националности от целия свят – от Китай, САЩ, Индия, Близкия Изток и Европа, отговарят от агента по продажбите Candy & Candy.

Ако катарският шейх реши да живее в апартамент от този проект, вероятно няма да се чувства чужд сред свръхбогатите в Лондон, където има все повече хора от Ирак, Йордания и Саудитска Арабия.

Повечето купувачи от Близкия изток са спечелили парите си през 1973 и 1974 (по време на петролния бум) и оттогава купуват много имоти“, казва Андрю Лангтън, председател на Aylesford International, чийто апартамент на стойност 17,5 млн. паунда (35 млн. долара) в Белгрейвия е на трето място в класацията на най-скъпи апартаменти в Лондон. Апартаментът с площ 491 кв. м заема целия трети етаж на сградата Chesham House и има три спални, ателие, трапезария и кабинет, както и помещения за персонала и изба за вино.

Според Лангтън престижните квартали като Белгрейвия, Найтсбридж, Челси и Мейфеър са основните притегателни точки за заможните чуждестранни клиенти. По правителствени данни цените на апартаментите в тези райони са нараснали с 26% през миналата година.

Итън Скуеър е друга ултраскъпа зона в центъра на британската столица и лондончани я наричат Червения площад заради изобилието от богати руснаци, които живеят там. Те обаче прекарват едва по няколко месеца годишно там, пояснява Лангтън.

Местоположение

Лондон е уникален, що се отнася до лесен достъп както до динамичен градски живот, така и до природата в провинцията. Хората, които живеят в Манхатън например, забравят предимствата на живота в близост до природата заради градската среда, докато тук може да имаш и двете“, коментира Абрамсон.

Той продава новопостроени апартаменти в зелен квартал в северен Лондон, на 20 минути път с автомобил от две летища и две голф игрища, като най-скъпият достига 8,5 млн. паунда (17,1 млн. долара).

Купувачите на подобни имоти обаче не са случайни – за да разгледат имота, те минават през досадно дълъг процес на подписване на споразумения за конфиденциалност, като предоставят и информация за бизнес интересите си, за кого работят и кой е техният адвокат.

Абрамсон твърди, че не би обърнал внимание на купувач, чийто адвокат не е „висококачествен“ и не е базиран в Лондон.
 
Ограниченията обаче надали ще забавят силното търсене на най-скъпите апартаменти в Лондон, защото много заможни клиенти ги считат за изгодни инвестиции. В класацията на Форбс влизат общо 15 апартамента, като най-евтиният от тях се намира в Хампстед и струва 6,2 млн. паунда (12,6 млн. долара).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още