IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията при жилищата в Англия и Уелс се ускорява

На пазара излизат по-голям процент жилища с повече спални, които по принцип са по-скъпи и вдигат средната офертна цена

12:01 | 15.10.07 г.
Инфлацията при жилищата в Англия и Уелс се ускорява
Инфлацията при жилищата в Англия и Уелс се ускорява до 10,4% на годишна база за месеца до 6 октомври от 9,6% за предходния месец, сочи проучване на сайта за имоти Rightmove, цитирано от Ройтерс.

Според данните цените на жилищата са нараснали с 2,7% за месеца, обръщайки тенденцията от предишния месец, когато бе отчетен спад от 2,6%. Месечните данни, които не са сезонно коригирани, показват, че средната офертна цена за жилище достига 241 642 паунда.

Според Rightmove ръстът на цените се дължи на факта, че собствениците на жилища с три спални бързат да ги продадат, за да избегнат задължението да предоставят доклад с подробна информация за имота (т. нар. Home Information Packs) при продажба на такива имоти, влязло в сила от 10 септември.

По-големите жилища подлежат на нови регулации от август и вече започват да излизат на пазара след първоначално оттегляне, коментират анализаторите.

"Това означава, че на пазара излизат по-голям процент жилища с повече спални, които по принцип са по-скъпи, като по този начин вдигат средната офертна цена“, се казва в доклада.

Независимо от това има признаци, че пазарът се забавя в отговор на повишените цени на заемите.

Периодът, през който един имот остава като предложение на пазара, докато бъде продаден, се удължава до 85 дни – най-дългият период за месеците септември и октомври в петгодишната история на проучването, а средният брой имоти, които един брокер предлага, е нараснал до 67, най-високият за това време на годината от 2004 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още