IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството одобри 27 зони по Натура 2000, остават 44

Одобрените досега зони обхващат 28% от територията на страната

13:29 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството одобри 27 зони по Натура 2000, остават 44

Министерски съвет (МС) одобри на днешното си заседание списък от 27 защитени зони по директивата за местообитанията по Натура 2000, каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Въпросните 27 зони бяха обсъдени и приети на последното заседание на Националния съвет по биологично разнообразие.

Министърът съобщи, че следващото заседание на съвета ще се проведе на 25 октомври, когато ще бъдат разгледани останалите отложени 44 защитени зони - 16 за птиците и 28 за местообитанията, включително и двете добили популярност зони „Рила буфер“ и „Централен Балкан буфер“.

По думите на Чакъров досега одобрените зони обхващат общо 28% от територията на страната, а в случай че се одобрят всички останали зони, те ще обхващат общо приблизително 35% от територията на страната.

Чакъров поясни, че в защитените зони, където има разработвани находища за добиване на полезни изкопаеми, те ще продължат работа до изтичане на концесионния договор във всяко находище, след което територията ще бъде рекултивирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още