IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрийската CA Immo ще купува източноевропейски строителни компании

През юни австрийската компания придоби проекта Мегапарк в София за 96 млн. евро

10:40 | 03.10.07 г.
Австрийската CA Immo ще купува източноевропейски строителни компании
Австрийската компания за инвестиции в имоти CA Immo International AG обмисля възможността да придобие строителни компании от Източна Европа, съобщи AFX News.

Много източноевропейски строителни предприемачи към момента се оценяват на нива, които са изключително привлекателни за стратегически инвеститори“, е заявил главният изпълнителен директор Бруно Етенауер пред австрийския всекидневник WirtschaftsBlatt.

Етенауер се интересува основно от сделки в Полша, където компании като Dom Development и Echo Investment привличат вниманието на потенциални купувачи, като към момента пазарната капитализация на всяка от тях е около 1 млрд. евро, пише вестникът.

Етенауер е съобщил още, че вниманието на компанията се насочва към България, Румъния и Сърбия.

CA Immo International вече има инвестиции у нас. В началото на юни тази година тя придоби срещу 96 млн. евро проекта "Мегапарк" от друга австрийска компания - Soravia.

Австрийската компания е част от CA Immo Group. Към 30 юни портфолиото на групата включва 188 имота с обща полезна площ от над 1,7 млн. кв. м, става ясно от отчета на компанията за първото полугодие, публикуван на сайта й.

Основната част от инвестициите е в имоти в Германия, които формират 36% от общата полезна площ в портфолиото, следвана от Австрия с дял от 33%. Проектите в Унгария формират около 8% от общата площ, а тези в Полша - 5%. България, Чехия и Румъния имат всяка дял от по 4%, Словакия и Сърбия – по 2%, а Русия и Словения – по 1%.

Най-голяма част от полезната площ в портфолиото формират офис помещенията с дял от 51%. Бизнес и складовите площи формират около 10 на сто от общата площ, търговските - 6%, хотелите - 4% и жилищните единици - 3%.

Към 30 юни 2007 г. портфолиото на CA Immo се оценява на 2,195 млрд. евро, което представлява ръст от 72% спрямо същия период на 2006 г.

Реализирането на нови проекти в Източна Европа е сред приоритетите на компанията, се казва още в отчета. От началото на тази година в региона развива дейност и CA Immo New Europe Property Fund. Групата има и подразделение, което е с фокус върху сектора на хотелите - H1 Hotelfonds.

Акциите на CA Immo се търгуват на борсата във Виена, като към момента отбелязват спад от 0,48% до 12,50 евро за брой.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още