IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 5% на цените на имотите до края на годината прогнозират посредници

Причина за това е повишеното търсене въпреки високите цени към момента, смята Евгени Мелчин, управител на Мелчин

10:53 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст от 5% на цените на имотите до края на годината прогнозират посредници
Цените на земеделските земи, луксозното ново жилищно строителство с добра локация и инфраструктура ще растат за сметка на панелните жилища и нискокачественото ново строителство. В момента цените на панелните апартаменти са значително завишени поради търсенето, но след време ще има спад. Това твърди Евгени Мелчин, управител на кантора за недвижими имоти “Мелчин”.

Той прогнозира 5% ръст на цените на имотите до края на годината. Тенденцията е аргументирана с повишеното търсене въпреки високите цени на пазара в този момент.

По думите му интересът към покупката на жилища продължава да е голям, като 90% от сделките се реализират от български купувачи. В момента руснаци и евреи са сред най-активните чуждестранни купувачи в страната. Едва 5 до 10% от англичаните, посетили България с цел покупка на имот, реализират сделка, уточнява Мелчин, като са позовава на данни за предходните две години.

Според него високите цени карат купувачите да търсят все по-високо качество, адекватно на исканата цена за имот, затова не са толкова склонни на компромиси, както преди години.

Бизнес имотите ще продължават да бъдат хит на пазара за недвижими имоти, очаква Мелчин и уточнява, че в София вече се усеща пренасищане, но във Варна този сегмент от бизнеса все още се развива.

В момента във Варна все още бизнесмените предпочитат да наемат офис помещенията, в които работят. Но Мелчин е сигурен, че ще дойде момент, в който те ще предпочетат да са собственици, а не наематели.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още