IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай увеличи лихвите по ипотечните кредити, за да намали спекулата

Действията бяха очаквани заради опасенията на властите относно растящите цени на недвижимите имоти

09:43 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китай увеличи лихвите по ипотечните кредити, за да намали спекулата
Китай увеличи лихвите по ипотечните заеми, както и първоначалната вноска при покупка на втори дом, пише АП, позовавайки се на съобщение на централната банка на страната.
 
Действията бяха очаквани заради опасенията на властите относно растящите цени на недвижимите имоти.

Лихвата по ипотечните кредити както за покупка с търговска цел, така и за второ жилище, се увеличава до 1,1 пъти основния лихвен процент. Едногодишният основен лихвен процент в Китай в момента е на ниво 7,29 на сто, така че новият лихвен процент за ипотечните кредити става 8,019 на сто.

От купувачите на второ жилище се изисква да направят минимална първоначална вноска от 40 на сто спрямо 30 на сто по-рано.

Първоначалната вноска при закупуване на търговски недвижими имоти става 50 на сто, а кредитът може да бъде взет за максимум 10 години.

Новите правила са част от действията за централната банка и регулаторните органи, целящи да намалят спекулацията с недвижими имоти, която води до повишаване на цените.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още