IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проект за високотехнологичен парк ще привлича инвестиции в Карлово

Паркът ще притежава хибридно слънчево и ВЕИ-енергообезпечаване и включва инженерни идеи за използване на цикли без отпадъци

12:50 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Проект за високотехнологичен парк ще привлича инвестиции в Карлово
Екологичен високотехнологичен парк ще се строи на територията на Карлово, съобщиха от пресцентъра на общината. Идейният проект е на стойност 90 хил. лв. без ДДС, вече е готов и е изработен от „Иновационно дружество” АД, София.

Целта на проекта е да се създадат много мащабни инвестиции в региона, който в миналото бе прочут с тежката си промишленост, но сега е в икономически упадък.

Софийската фирма е избрана да изготви „предпроектно проучвателен, научноизследователски, приложно-внедрителски, иновационно-изобретателски, социално-образователен хай-тек парк”.

Паркът ще притежава хибридно слънчево и ВЕИ-енергообезпечаване и включва инженерни идеи за използване на цикли без отпадъци. При тази технология всички твърди битови и комунални отпадъци се третират като потенциални ресурси за производството на енергия или биоторове.

Вторият дял от проекта е свързан със стратегията „Генипоника”, която включва изграждане на подходящи жизнени условия за отглеждане на над 300 вида растителни култури и автоматизиран животновъден комплекс.

Иновационно дружество” е специализирано във внедряването на модерни технологии за производството на синтетичен биологичен петрол, биопетролни деривати и синтетичен биодизел от растения и отпадъци. Преди около година от дружеството предложиха на общината да създадат съвместен завод за производството на биодизел от битови и селскостопански отпадъци. Инвестицията се предвижда да е в размер на около 40 млн. евро, които могат да се осигурят от еврофондове.

В проекта на дружеството се предвиждат научно-изследователски и развойно-внедрителски център за ускореното внедряване на иновациите. Предвижда се създаването и на учебна база за обучение на студенти, която ще включва спортно-учебен комплекс с многофункционални спортни зали и рехабилитационна база.

Индустриалната зона на екологичния високотехнологичен парк ще се състои от комплекс от малки и средни предприятия. На по-нататъшен етап ще се построи изложбен и панаирен център с палати, център за интензивни външнотърговски контакти, печатна база, сервиз за продукцията.

Целият екологичен високотехнологичен парк ще се разгърне на площ между 800 и 1300 декара. Строителството му ще отговаря на всички международни изисквания. Финансиране ще се търси от международни финансиращи институции с програми, насочени към България.

Идеята за високотехнологичен парк край Карлово по подобие на този в Шумен се появи още през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още