IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тодор Батков с проект за ваканционен комплекс край Бургас

Планира се изграждането на жилища, яхтено пристанище, хотел, търговски комплекс и други върху площ от 800 дка

14:32 | 25.09.07 г.
Тодор Батков с проект за ваканционен комплекс край Бургас
Тодор Батков, президент на футболен клуб “Левски”, ще строи ваканционен комплекс на нос Форос край бургаския квартал Крайморие, съобщи БГНЕС.

Днес Батков официално представи проекта, който носи името на носа и включва три зони върху над 800 декара.

В първата зона ще бъдат включени жилищни комплекси с по около 30 000 кв. м площ, яхтено пристанище с марина и морска гара, спортно-възстановителен комплекс, петзвезден хотел, бизнес парк, заведения за обществено хранене и транспортни артерии.

Пристанището предвижда кейове за около 150 по-малки яхти и външни стоянки за по-големи, чакалня, морски клуб. Морската гара ще обслужва фериботна връзка с централната част на град Бургас.

Във втората зона ще бъде изграден голям търговски комплекс върху 122 декара.

Третата зона е разположена надлъжно на най-дълбоката част на залива, като 90% от нея е с рядка борова гора. Концепцията за нея се обсъжда, тъй като тя е подходяща за дейности като наблюдение на диви прелетни птици, изграждане на зоопарк, аквариуми. Под водата на това място е открит древен римски град, чиито подводни археологически разкопки предстоят и които се очаква да се превърнат в една от атракциите на комплекса.

Вече е изготвен и проект за брегоукрепване и поставяне на кесонен вал на 2 м под вода. Тези дейности ще увеличат плажната ивица с 40-50 м.

Планира се още в една от зоните на комплекса да бъде разкрит и колеж по туризъм със специалности като сомелиерство и туристическа анимация.

На територията на комплекса има и два терена, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000, но те са предвидени за зелени площи.

До момента са инвестирани близо 30 млн. евро за придобиване на собствеността на терена, а догодина ще бъдат вложени 20 млн. евро за изграждане на необходимата инфраструктура, съобщи Батков. Тя включва колектори за отпадни и дъждовни води, газ и електроснабдяване, съоръжения за използване на пречистена вода за водоснабдяване и поливане и други.

Проектът се реализира от инвестиционна компания “Форос Дивелъпмънт” ЕАД, собственост на Тодор Батков, в партньорство с британския инвестиционен фонд ECDC. В бъдеще ще бъдат търсени и други партньори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още