IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на складови площи в България – най-високи в ЦИЕ

Пазарът на офиси в София се характеризира с рекордни цени в центъра и недостиг на качествени помещения, смятат експерти

18:35 | 24.09.07 г.
Наемите на складови площи в България – най-високи в ЦИЕ
Със средна цена от 6 евро за кв. м модерни складови площи България е на първо място по наемни нива за складови площи сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това сочи проучване на международната компания Cushman&Wakefield.

Макар че нивата на възвръщаемост вече не се измерват с двуцифрени числа (както през 2006), те все пак поддържат високо ниво от 9%, сочат данните. Като цяло пазарът се развива бавно.

Причината за тези високи максимални цени е в малкото налични складови пространства. Очаквам с нарастване на предлагането да се увеличава и търсенето”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Фортън Интернешънъл, асоцииран партньор на компанията за България.

В Румъния предлагането в момента също е силно ограничено, обявените вече проекти постепенно започват да променят картината, но повечето от собствениците все още използват собствени складови бази. Наддаването за ограничения брой площи е намалило възвръщаемостта до 8%.

В Букурещ и Варшава средният месечен наем е 4 евро за кв. м, в Будапеща – 4,5 евро, а в Прага – 4,67 евро.

Пазарът на търговски площи е най-стабилният сегмент на бизнес имотите в България, сочи отделно проучване на Cushman&Wakefield. Макар че предлагането на модерни търговски площи у нас е сравнително малко като обем и не задоволява търсенето на компаниите, развитието в сектора е с положителен знак. В периода 2007-2009 г. се очаква да бъдат открити над 177 000 кв. м търговски площи, което води до възвръщаемост от 7%.

Тенденциите у нас са сходни на тези в останалите страни от региона“, коментира Койнов. „Във всички страни има търсене от страна на инвеститорите за качествени обекти, като единствено в София тенденцията е за спад в цените на бул. Витоша. Причините са в малките квадратури на търговските площи (големите търговци често имат нужда от над 2000 кв. м търговска площ, а толкова големи магазини на практика няма), нарастващото предлагане на модерни търговски площи в моловете и промяната в стила на пазаруване на софиянци, които започват да предпочитат моловете пред пазаруване на главната улица“, допълва той.

От своя страна, пазарът на офис площи в София се характеризира с рекордни цени в центъра и недостиг на качествени помещения, сочат още данни на компанията.

Въпреки активното строителство в столицата нивото на неотдадени площи е стабилизирано на 6%. Обявени са проекти за над 480 000 кв. м, но част от тези проекти ще бъдат реализирани през 2008 г., а друга част - още по-късно. Най-високите нива у нас са в центъра на столицата София – 24 евро за кв. м., докато в центъра на Прага те са 20 евро за кв. м.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още