IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строят туристически курорт в Розовата долина

Туристическият курорт ще включва жилищна и публично-административна част в район, който отговаря на изискванията за екологично чиста природа

14:44 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Строят туристически курорт в Розовата долина
Туристически курорт “Долината на розите” планират да изградят съвместно инвестиционното дружество “Роуз валей инвестмънт”, регистрирано в Люксембург, и община Карлово. Докладната записка с предложението ще бъде разглеждана от общинските съветници до няколко седмици. Двете страни ще учредят съвместно акционерно дружество, за да създадат курорта.

60% от капитала на бъдещото дружество ще се държат от “Роуз валей инвестмънт”, а останалите 40% - от общината, която ще внесе терени частна общинска собственост в общия капитал.

Туристическият курорт ще включва жилищна и публично-административна част в район, който отговаря на изискванията за екологично чиста природа. “Долината на розите” ще обхваща части от землищата на 10 селища – гр. Калофер и селата Климент, Богдан, Слатина, Каравелово, Розино, Столетово, Христо Даново, Пролом и Мраченик. В част от тях текат минерални извори.

Сред основните конкурентни предимства на проекта е близостта му до Пловдив и неговото летище, магистрала “Тракия”, Карлово и подбалканския път, обясниха от инвестиционното дружество. В Розовата долина има много добър климат, запазена природа и богатство на археологически паметници, история и култура. Възможностите за развитие на СПА и уелнес туризма са много добри, с потенциал за изграждане на специализирани комплекси и санаториуми, селища за “втори дом”, както и за участие в големи инфраструктурни проекти. Тук успешно може да се развива и биологично земеделие (рози, билки, лавандула, грозде) с последваща технологична връзка с парфюмерийната и козметична промишленост, фармацията и производството на вино.

Ще се изграждат необходимата прилежаща инфраструктура и публично-административна част с училища, детски градини, търговски център, спортно-развлекателен комплекс, магазини, ресторанти, зона за отдих и СПА хотел. Целта е курортът да се обособи като самостоятелен жилищен и административен микрорайон, който да задоволява изцяло потребностите за отдих и развлечения на живеещите там, обясниха от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още