IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 11 млн. лв. усвоени по проект за жилища за ромски семейства в София

Половината от сумата по програмата е кредит от Банката за развитие към Съвета на Европа

14:10 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 11 млн. лв. усвоени по проект за жилища за ромски семейства в София
Общо 10,88 млн. лв. са усвоени до момента по стартирал през 2001 г. проект на Столична община (СО) за изграждане на експериментални жилища за ромски семейства в кв. „Христо Ботев“, район Слатина, става ясно от съобщение на общината.

Половината от сумата по програмата е кредит от Банката за развитие към Съвета на Европа.

В първата фаза на проекта (2001 – 2003 г.) са построени 10 блокчета с общо 105 апартамента (1-, 2- и 3-стайни) с 8 921 кв. метра разгъната застроена площ, с 2 работилници, обезпечени със сервизни помещения, както и 14 магазина - „за уплътняване заетостта на местното население“, уточняват от общината.

Във втора фаза (2004 – 2007 г.) построените блокове са 27 с разгъната застроена площ от 3036 кв. метра. За две от кооперациите са завършени главни връзки по водопровод, канализация, електрозахранване и вертикална планировка и озеленяване.

За подобряване живота в ромския квартал е рехабилитирана и инфраструктурата на целия квартал. Построени са два трафопоста, изкърпване на улици с асфалтобетон, ремонтирано е 94 СОУ „Димитър Страшимиров” с физкултурен салон и топла връзка, сградата на 62 ЦДГ и сградата на читалище „Асен Златаров“, където са подменени дограми, подови настилки, покриви, фасади, санитарни възли и е направен вътрешен ремонт.

По данни на СО в изградените апартаменти са настанени под наем 1 общо 32 картотекирани крайно нуждаещи се семейства.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още