IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция цели да строи по 500 хил. жилища на година

Амбицията е на министър-председателя Саркози; според министъра на жилищната политика тази цел е трудно постижима

13:03 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Франция цели да строи по 500 хил. жилища на година

Готови сме да поемем предизвикателството да строим по 500 хил. жилища на година“, заявиха от Френската строителна федерация по време на провеждания в Лион конгрес на Социалния съвет за жилищата, предаде специализираното онлайн издание Batiactu. От федерацията обаче не уточняват дали този брой ще бъде достигнат още тази година.

През 2006 г. в страната са били построени общо 90 хил. социални жилища, като предвижданията на правителството за тази година са за 120 хил. Така общият брой на всички нови жилища във Франция би достигнал 500 хил. в края на годината.

Според френския министър на жилищната политика и градовете Кристин Бутен постигането на тази цел е „много трудно“ и такъв темп на нарастване би трябвало да се извършва в рамките на следващата или по-следващата година. Министър-председателят Никола Саркози обаче е счел за необходимо осъществяването на такъв растеж да стане през 2007 г.

За да се заемат с изпълнението на правителствените планове по отношение броя на социалните жилища (увеличаващи общата продукция в сектора) от строителната федерация са поискали прилагането на различни мерки, които да улеснят работещите в строителния бранш. Има се предвид например увеличаване броя на фирмите, отговарящи за сертификация на качеството, повишаване на качеството на специализираното образование и подготовката на кадрите, подобряване условията на труд, финансиране на информационна кампания относно професията на строителя и др.

Освен от държавата изграждането на социални жилища във Франция се финансира и от Европейската инвестиционна банка, която наскоро отпусна на страната заем от 500 млн. евро, предназначение за такива строежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още