IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненски общински съветници искат замени от държавата за ново пристанище

Целта е товарнато пристанище да бъде изнесено на 10 км от центъра на града, както е по стандарти, за да не пречи на градския живот и здравето на хората

08:48 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Варненски общински съветници искат замени от държавата за ново пристанище
В последната си сесия преди местният вот варненските общински съветници взеха едни от най-важните си решения. Така например приеха с мнозинство и упълномощиха кмета на Варна Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет в града Борислав Гуцанов да водят преговори с държавата за замяна на територии.

Става въпрос за земи, необходими за преместването на контейнерния терминал на пристанище Варна-изток, което се обмисля отдавна. Целта е товарнато пристанище да бъде изнесено на 10 км от центъра на града, както е по стандарти, за да не пречи на градския живот и здравето на хората. Сегашната сграда на Морска гара и териториите около нея ще станат част от арт-визията на града, където да се провеждат различни фестивали на изкуствата. Също така във виждането на общинарите за “морския вход” на Варна влизат и изграждането на атракционен комплекс и яхтен терминал, в района на вълнолома и Морска гара.

Общинските съветници гласуваха 157 дка общинска земя в района на Варненското езеро, по-точно в сегашния квартал “Максуда”, да се заменят с подходящи, собственост на държавата. Тук невралгичната точка беше произходът на документите за собственост върху земята. Теренът в “Максуда” отдавна е проблемен – това варненско ромско гето трябваше да бъде сринато за целта още през май тази година, а все още изглежда по същия начин. Голяма част от къщите в квартала са незаконно построени, но по време на предишната сесия на Общинския съвет във Варна в залата се чуваха гласове, че толкова голям общински терен за пристанище е трудно осигурим. Усиленото търсене явно даде резултати и вече е факт наличието на документи за собственост върху земята в “Максуда”.

За да се ускори процедурата по преместването на пристанището, Общинският съвет хареса идеята за създаване на смесено дружество между общината и държавата. Така ще се гарантира и финансирането по кредита за контейнерния терминал. По думите на Борислав Гуцанов в момента текат преговори с Японската банка за възстановяване и развитие за получаване на кредита.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още