IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Клиенти на затруднената Northern Rock теглят 1 млрд. лири депозити за ден

Рано тази сутрин пред клоновете на банката в страната са се образували опашки, повтаряйки вчерашната ситуация в Лондон

14:46 | 15.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Клиенти на затруднената Northern Rock теглят 1 млрд. лири депозити за ден
Страховете от масови тегления на депозити от британската банка Northern Rock нараснаха след съобщения, че 1 млрд. паунда вече са били изтеглени, пише Ройтерс.

Английската централна банка предприе вчера действия за спасяването на Northern Rock, като заяви, че ще кредитира Northern, след като световната кредитна криза засегна способността на финансовата институция да набере налични средства от паричните пазари.

Днес Financial Times съобщи, че клиенти са изтеглили вчера 1 млрд. паунда от банката, или около 4 на сто от депозитите. Позовавайки се на запознати източници, вестникът обяви, че една четвърт от тази сума е била изтеглена от клонове на финансовата институция, а по-голямата част – чрез сайта й, въпреки проблемите с достъпа до онлайн сметките.

От Northern Rock не са били открити за коментар.

Банката може да бъде придобита от конкурент с голяма капитализация, прогнозират много анализатори.

Northern Rock е водила преговори с няколко потенциални купувача, включително Lloyds TSB, до началото на тази седмица, съобщават още от FT, позовавайки се отново на източниците си. Колебания в разговорите обаче са внесли недостига на ликвидност в банковата система и съмненията относно оценката на Northern Rock.

Рано тази сутрин пред клоновете на банката в страната са се образували опашки, повтаряйки вчерашната ситуация в Лондон.

От Northern и централната банка призоваха за спокойствие, заявявайки, че банката е платежоспособна и ще продължи да развива дейността си както обикновено.

Отразяването на кризата в медиите обаче раздухва опасенията сред клиентите относно спестяванията им. „Паника на Хай стрийт“ и „Доколко са в безопасност парите ни“ са някои от заглавията.

Northern Rock е първата голяма финансова институция във Великобритания за последните два месеца с финансови проблеми във връзка с кредитната криза. Банката разчита на пазара на едро за три четвърти от необходимото й финансиране.

Ако депозитите на дребно, които са на стойност 24 млрд. паунда и осигуряват останалата една четвърт от фондовете на банката, обаче бъдат изтеглени, това ще изостри проблема и ще увеличи сумата, която трябва да заеме от централната банка с наказателна лихва.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още