IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 40% са намалели продажбите на нови апартаменти в Загреб, цените растат

Цената на квадратен метър жилищна площ нараства с 39,7% на годишна база

17:31 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
С 40% са намалели продажбите на нови апартаменти в Загреб, цените растат

През първите шест месеца на тази година се забелязва драстичен спад на продажбите на нови апартаменти в Загреб, съобщават хърватските медии, позовавайки се на данни от статистическите служби в страната. Спрямо същия период на миналата година отчетеното понижение в продажбите е от 38,8%.

Така между януари и юни 2007 в хърватската столица са продадени 486 нови апартамента в сравнение със 794 година по-рано.

Освен като брой на имотите се забелязва и понижение при продадените площи като цяло – през периода собственик са намерили общо 31 645 кв. м жилищна площ спрямо 55 850 кв. м за първото шестмесечие на 2006 г.

В същото време цената на квадратен метър нараства с 39,7 на сто. Средната цена на нов апартамент за полугодието достига исторически максимум от 13 310 хърватски куни (1821 евро) на кв. м. Най-търсените жилищни имоти, както и у нас, са по-малките апартаменти.

Според анализатори, наблюдаващи сектора на недвижимите имоти в Загреб, жилищният сегмент е нестабилен, като е само въпрос на време трендът да се обърне и да започне движение на цените в обратна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още