IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на офиси в Манхатън през август най-силен от 2001 г.

Нивото на незаетост е паднало до 6,7%, а средният наем се е повишил до 671 долара за квадратен метър

14:56 | 12.09.07 г.
Пазарът на офиси в Манхатън през август най-силен от 2001 г.

Въпреки катаклизмите в ипотечния сектор в САЩ пазарът на офис площи в Манхатън е най-силен през август за периода след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., сочи проучване на Colliers ABR, цитирано от Ройтерс.

Серия от сделки за наем на малки и средни по размер офиси е намалила нивото на незаетост до 6,7% от 6,9% през юли и спрямо 8,3% през август 2006 г.

На месечна база средната офертна цена за наем е нараснала през август с 0,9 на сто до 671 долара за квадратен метър годишно. През август миналата година стойността е била 508 долара за квадрат.

Не се изненадвам, че месецът не е слаб. Изненадва ме обаче фактът колко е силен“, коментира Робърт Самънс, управляващ директор на отдел „Проучвания“ в компанията.

Проблемите в ипотечния сектор накараха компании като American Home Mortgage Investment Corp да затворят и доведоха до загубата на над 50 хил. работни места в ипотечния сектор в САЩ.

Въпреки че и на Wall Street имаше съкращения на работни места, свързани с кризата при високорисковите ипотеки, секторът на финансовите услуги в Ню Йорк, най-големият двигател за търсене на офис площи, остана гъвкав.

Все пак има предупредителни знаци. Lehman Brothers например не са упражнили опцията си да наемат допълнително пространство в Манхатън, а австралийската инвестиционна банка Macquarie Bank отложи планираното търсене на офиси, сочи докладът. Два от хедж фондовете на банката претърпяха загуби заради ипотечната криза.

Рисковете за пазара обаче се считат за ограничени заради изключително ниските нива на незаетост и недостига на ново строителство през последните 12 месеца. „Каквото и ситуация да възникне, ще влезем в нея от много добра позиция“, коментира Самънс.

Нивото на незаетост на офис площи клас А – най-търсените в сферата на финансовите услуги помещения, е паднало през август до 5,1% от 5,6% през юли. Средната офертна цена за наем се е увеличила с 1,4 на сто до 895 долара за квадратен метър.

При офисите клас А в Мидтаун нивото на незаетост е паднало с 0,4 процентни пункта до 5,2%, а офертите за наем са нараснали с 1,6% до 1 017 долара за квадратен метър през август.

В южната част на Мидтаун нивото на незаетост е останало 7,2 процента, а офертите са нараснали леко до 492 долара/кв. м от 489,7 долара/кв. м през юли.

Вакантните офиси клас А в Даунтаун са намалели до 4,9 на сто от 5,3 на сто през юли. За първи път след април 2001 г. този показател в Даунтаун, където пазарът беше съсипан след атаките на Световния търговски център, отчита стойност под 5%. Средната наемна цена за офис клас А в района се е повишила с 2,3 на сто спрямо предходния месец до 614,4 долара за квадратен метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още