IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чешка агенция за имоти планира да навлезе в България

Сред причините за разширение на дейността от Lexxus посочват забавянето на темповете на нарастване на вътрешния пазар

10:04 | 10.09.07 г.
Чешка агенция за имоти планира да навлезе в България

Чешката агенция за недвижими имоти Lexxus планира да навлезе на пазарите в други страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през следващата година, като причината за това отчасти е забавянето на темповете на нарастване на вътрешния пазар, е заявил Якуб Седмихрадски, партньор в компанията, цитиран от Czech Business Daily.

Компанията ще фокусира усилията си върху стартиране на дейност в България и Хърватска, а вероятно също и в Румъния и Сърбия. През 2004 г. тя навлезе в Словакия.

Разширението на Lexxus ще зависи от предприемачите, с които агенцията работи. Тя продава луксозни апартаменти и ново строителство. За първи път в 15-годишната си история Lexxus очаква да продаде над 1 000 апартамента тази година, след като през 2006 г. продаде 800.

По думите на Седмихрадски всяка година в Прага се продават между 6 000 и 7 000 нови апартамента, като по-голямата част от тях се реализира директно от строителните компании. Предприемачите продават повечето апартаменти в чешката столица, преди да приключи изграждането им, но през следващите години се очаква търсенето да намалее.

В дългосрочен план пазарът ще продължи да расте, но в краткосрочен може да се очаква известен застой, какъвто имаше през 2004 г., когато пазарът се забави заради присъединяването на страната към Европейския съюз, казва Седмихрадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още