IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството по морето повиши търсенето на иглолистен материал в Севлиево

Декар иглолистна гора частният собственик може да продаде и за 1000 лв. в зависимост от терена и възможността за гола сеч

09:51 | 10.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg
Докато преди една-две години повишено търсене на иглолистен материал в община Севлиево се наблюдаваше от строителни и дървообработващи фирми от района на Родопите и Пирин, сега напливът е от Черноморието, съобщи за Investor.bg зам.-началникът на Държавното лесничейство в града инж. Али Алиев. Затова декар иглолистна гора частният собственик може да продаде и за 1000 лв. в зависимост от терена и възможността за гола сеч.

Цените на различните видове гори зависят от терена им, състава на насажденията и лесоустройствения план за сеч. Наклонът на местността в балканския район е от значение за усвояването на добитата дървесина и е един от факторите за формиране стойността на площта. Повишеното търсене на иглолистния материал обаче, намиращ приложение предимно в строителството, оказва най-голямо влияние върху цената на предлагането. Затова тези насаждения в община Севлиево са стигнали до най-високите си нива от няколко години насам и варират от 300 до 1000 лв. за декар в зависимост от терена и възрастта им.

На най-висока стойност се предлагали тези, в които може да се извършва гола сеч. Докато преди години напливът на предприемачите в района е бил от Родопите и Пирин, сега такъв се наблюдавал от Черноморието. Като причина за това се посочва усиленото строителство там. Дървесина дори се транспортира в складове на едро, а не само в дървообработващи предприятия, развиващи дейност по край морето.

Тъй като в голяма част от частните и държавните гори няма много иглолистни насаждения, най-засилено търсене се наблюдава в района на Дивечовъдната станция „Росица”-Лъгът. В държавните гори там в момента работят 5-6 фирми, а предприемаческите дружества в частните, които извършват услуги за изсичане и продаване, са 2-3. За цените на иглолистните насаждения в държавните структури има утвърден ценоразпис. Затова най-евтината тарифа за кубик може да е 63 лв., но в частните може да стигне до 100-110.

В района на Дивечовъдната станция в Лъгът в момента има изведени голи санитарни сечи на 186 дка иглолистни насаждения, от които 99 дка са държавните площи, съобщи директорът на ловния обект инж. Цветан Марков. „Половината от терените са в частни гори и не може да се счита, че правим някакви нередности, че сечем гората до голо, за да трупаме печалба”, така той отговори на съмненията за неоправданата сеч, която по документи е санитарна. Причина за извършването й била заболяване на бора. И репортерът на Investor.bg на място се убеди, че е започнало усилено съхнене на иглолистните дървета. Обяснението е, че преди 50 години семенните насаждения са били доставени от Родопите и разликата в атмосферната среда е довела до промени във възрастовото развитие на вида. Изсъхналите ивици се забелязват дори отдалеч, а според специалистите не е целесъобразно да има загуба на средства, когато материалът сега може да бъде продаден на по-висока цена. Освен това разрешителните за добив се давали от комисия, сформирана от служители на РУГ-В. Търново и Лесозащитна станция-София, информира инж. Марков в отговор на съмненията ни за необходимостта от сеч на другите площи.

Обществената реакция в Севлиево през това лято обаче спря изсичането на боровите дървета по ивицата на пътя за х. „Мазалат”. Добивът бил заложен в лесоустройствения план за тази година, но заради евентуалното напрежение сред хората директорът на Дивечовъдна станция „Росица”-Лъгът инж. Цветан Марков прекрати извършването му.

Ръководството на ловния обект обясни действията си с необходимостта от просветляване на пътя, тъй като през зимните месеци трасето ставало на коловози, а преди 2 г. във възстановяването му вложили 60 000 лв. собствени средства. Борове се изсичат и във вододайните зони. До едно от водохващанията на бъдещия язовир „Бяла” обаче се уверихме, че и там те са обхванати от общото „заболяване”. „Гората е жив организъм, също боледува, но и се възпроизвежда. Под иглолистните насаждения избиват естествените за този район широколистни”, увери ни инж. Марков.

Декар широколистни насаждения, чиято дървесина се използва за огрев, в община Севлиево може да се продаде за 200-250 лв. Важна ценова характеристика и при тях е теренът и процентът на ползването. На въпроса в частните или в държавните гори сечта е най-голяма, зам.-директорът на лесничейството в града инж. Али Алиев отговори, че тя също не се извършвала произволно, а според лесоустройствените проекти. В недържавните също се осъществявала с разрешение, но от лицензирани лесовъди, а лесничействата се явявали като контролиращ орган.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още