IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето надвишава предлагането при продажбите на част от къща

За новия собственик покупката на част от имот може да се разглежда като компромисен вариант

10:41 | 26.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето надвишава предлагането при продажбите на част от къща
Предлагането на част от къща за продажба е сегмент от пазара на недвижими имоти, който е по-развит в големите градове на страната, отколкото в столицата, показват резултатите от проучване, направено по поръчка на Investor.bg.

Собствениците на подобни имоти най-често са хора, които поради една или друга причина не могат да поддържат толкова голямо пространство жилищна площ и решават да продадат част от него.

За новия собственик покупката на част от имот може да се разглежда като компромисен вариант. От една страна желанието да притежава в по-голямата си степен самостоятелна жилищна площ и от друга - невъзможността да си купи цяла къща, го карат да прибегне именно към покупката на част от масивна постройка. Не рядко клиенти на подобен тип имоти, особено в централните части на по-големите градове, се явяват и бизнесмени, които ползват партерния етаж на къщата и част от двора като заведение.

Особеното не само за София, но и за част от големите и средни градове в страната е това, че в много квартали търсенето надвишава предлагането. Към момента в по-големите градове, включително и София, се предлагат над 1000 подобни имота. Средната цена на квадратен метър варира от 300 до 1200 евро.

Най-скъпо е във Варна – 1212 евро/кв.м. Високата цена е дължи на факта, че повечето от 50-те оферирани имота са разположени в идеалния център на морската столица. Интерес към тях проявяват основно бизнесмени, решили да открият заведение или друг търговски обект.

Големината на етажите от къщи е между 100 и 200 кв.м. Основно ремонтиран имот от 174 кв. м, разположен в центъра на града, може да се купи срещу 170 хил. евро. 115 хил. евро е цената на етаж от къща с РЗП 108 кв. м, разполагащ с 5 стаи и две тераси.

Богат избор имат онези, решили да купят етаж от къща в градовете Велико Търново, Кюстендил, Плевен и Русе. Там се оферират по около 70-100 имота. Средната цена е около 550 евро/кв. м, с изключение на Кюстендил, където предложенията са на стойност малко над 300 евро/кв. м. И в тези градове, както във Варна, болшинството оферти са за имоти в центъра на града. Срещу 40 хил. евро в центъра на Велико Търново, близо до старата болница, може да се купи етаж от къща с площ от 60 кв. м.

През последните една-две години пазарът на недвижими имоти бележи силно развитие в Плевен. Цените на имотите се повишиха, включително и етажи от къщи. Най-скъпите имоти от този тип са разположени в Сторгозия. Част от къща с РЗП 100 кв. м се оферира на стойност 80 хил. Евро.

В Русе цените на имотите се движат плавно нагоре, но с доста бавни темпове в сравнение с останалите най-големи градове на страната. Цените на етаж от къща, обаче са доста високи за града – 485 евро/кв. м. За разлика от други градове тук могат да се купят имоти с площ по 100 кв. м. 55 кв. м от къща в идеалния център на крайдунавския град се продават срещу 26 хил. Евро.

Най-силно предлагане на етаж от къща има в София. Цената е под 900 евро/кв. м. Предлагат се около 300 имота, като 1/3 от тях са разположени в центъра столицата. Там средната цена е 1056 евро/кв. м. Княжево, Овча купел, Редута и Лозенец са другите райони, в които купувачите имат по-голям избор на подобни имоти. Най-ниски са цените в Княжево – 686 евро/кв. м.

При половината от 10-те най-предпочитани района за покупка на етаж от къща в столицата търсенето превишава предлагането. Това са кварталите Яворов, Иван Вазов, Изток, Оборище, Гео Милев, Изгрев.
 
 
Цена на етаж от къща в EUR/кв.м
София 870
Бургас 783
Варна 1212
Велико Търново 531
Враца 483
Габрово 349
Кюстендил 307
Пазарджик 427
Плевен 577
Пловдив 711
Русе 485


Източник: imot.bg
 
 
Петте района в някои градове на страната с най-силно търсене на етаж от къща
София Бургас
Център Център
Лозенец Лазур
Яворов Сарафово
Иван Вазов Братя Миладинови
Изток Възраждане


Варна Велико Търново
Идеален център Център
ВИНС бул. "България"
Общината Варуша
Център бул. "Хр. Ботев"
Гръцка махала Акация


Габрово Плевен
Център Идеален център
Шенини Център
Велчевци Скобелев парк
Сирмани Градска част
Търсиите ВМИ


Пловдив Русе
Център Идеален център
Широк център Център
Смирненски Широк център
Възстанически Ялта
Кършияка Хашове


Източник: imot.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още