IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Берлин продава имотите си

Филиал на федералната провинция, създаден през 2001 с цел да се осигури прозрачност при сделките, продава имоти за над 160 млн. евро за първото полугодие

13:28 | 17.08.07 г.
Как Берлин продава имотите си

Пазарът на недвижими имоти в Берлин процъфтява, особено силно се увеличава търсенето от страна на чуждестранни купувачи, твърдят от Liegenschaftsfonds Berlin, филиал на федералната провинция Берлин, който продава имоти, собственост на провинцията.

Берлин има репутация на един от най-творческите градове в Европа. С огромния си потенциал и относително ниски цени на имоти пазарът в немската столица привлича много чужденци. Напоследък се очертава ръст на търсенето на луксозни жилища“, твърди управляващият мениджър на компанията Холгер Липман.

За първото полугодие на 2007 г. Liegenschaftsfonds Berlin е продала над 1 млн. кв. м имоти на обща стойност 160,8 млн. евро, което е с 85 млн. евро повече от същия период на миналата година.

От създаването си през 2001 г. агенцията е донесла приходи от 1,2 млрд. евро в хазната на Берлин, като е направила около 6 хил. сделки за имоти с обща площ 6,8 млн. кв. м. Компанията е създадена с цел да се осигури прозрачност при продажбите.

Един от последните търгове, организирани от компанията, е за вила Мендел на езерото Клайнер Ванзее в югозападната част на града. С приблизителна площ от 3 хил. кв. м вилата е върху терен от 11 хил. кв. м. Районът е богато озеленен, има паркове и езера, кварталът в който се намира – Зелендорф е сред най-престижните в Берлин. Според Липман подходящи купувачи на имота са Брад Пит и Анджелина Джоли, които по информация от медиите търсят жилище в Берлин.

Сградата представлява и историческа забележителност. Построена е през 1892 и е дело на берлинския архитект Алберт Бранд. Реконструирана е през 80-те години на миналия век. Търгът за имота ще приключи на 31 октомври.

С над 5 хил. имота във всички райони на Берлин, включително бизнес, индустриални, жилищни, със смесено предназначение и със специална цел Liegenschaftsfonds Berlin има най-скъпото портфолио от недвижими имоти в столицата на Германия. Офертите й например включват осем имота в Дипломатенпарк, ексклузивен жилищен комплекс за дипломати в Берлин.

Компанията продава имотите без комисиона. За нея работят 130 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още