IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде в САЩ харчат най-много, за да отидат на работа?

Жителите на Хюстън дават над 20% от годишните си разходи за транспорт до работното си място

12:16 | 09.08.07 г.
Къде в САЩ харчат най-много, за да отидат на работа?

Средно по 20,9% от годишните разходи на домакинство отделят жителите на щатския град Хюстън, за да стигнат до работното си място. Това е и най-скъпото място в своеобразна класация на градовете в САЩ, където транспортните разходи за придвижване до работното място са най-високи, изготвена от списание Forbes.

Сред най-скъпите в това отношение големи градове попадат още Кливланд, Детройт, Тампа, Канзас Сити и Синсинати, като в тях разходите за транспорт са една пета или повече от общите разходи на домакинството, сочи проучване на изследователската компания Surface Transportation Policy Partnership.

Анализаторите разглеждат данни за годишните разходи за гориво, такси за ползване на инфраструктурата и за паркинг, разходи за обществен транспорт, както и средствата, които се отделят за изплащане на автомобил или неговата поддръжка.

В Хюстън разходите за придвижване са най-големи, дори по-големи от тези за жилище, коментират експерти. Отчасти обаче това се дължи на факта, че жителите на града просто отделят по-малък дял от приходите за закупуване или наемане на дом.

Именно тук се крие печелившият ход.

Транспортните разходи на хюстънци може и да са най-високи в страната, но комбинирани със средствата, които отделят за жилище, ги поставят на 14-то място, като са равни на 52% от прихода на домакинството.

Транспортните разходи са високи, защото Хюстън е доста разпръснато застроен, заради което обаче жилищата са по-евтини. Сан Франциско, където застрояването е много по-гъсто, се нарежда на 22-ро място като разходи за пътуване, но на пето, ако се вземе предвид комбинираният разход за транспорт и жилище.

Очертава се една особеност - най-евтиният транспорт обикновено върви в комбинация с най-високите разходи за жилище. Така например Ню Йорк и Сан Франциско са сред най-евтините като транспортни разходи (на второ и седмо място съответно), но жилищата в тях са сред най-скъпите.

Проучването подчертава също тясната връзка между ниските разходи за транспорт и добре развитата система за обществен транспорт като метрото. Четири от петте най-евтини градове има големи железопътни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още