IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис площите за отдаване под наем в София с 10% ръст за първото полугодие

Към края на юни общата наличност от офис площи клас А и Б в столицата е в размер на 606 500 кв. м

18:04 | 08.08.07 г.
Офис площите за отдаване под наем в София с 10% ръст за първото полугодие

Наличността на офис площи в София, предназначени за отдаване под наем, продължава да нараства, сочи последното проучване на Colliers International. Към края на първото полугодие на 2007 г. общата наличност от такива площи клас А и Б е в размер на 606 500 кв. м, което представлява ръст от 10% от началото на годината. По-голямата част от площите са разположени в градските периферни зони.

Процентът на незаетите площи остава 5,1%, като се увеличават свободните офис площи в покрайнините за сметка на идеалния и широк център. С очакваните над 330 000 кв. м офиси клас А и Б в строеж в крайните райони, този процент може да се увеличи в бъдеще.

Търсенето на офис площи се дължи предимно на разрастването или преместването на офисите на компаниите, като и на навлизането на няколко нови международни компании на пазара, сочи проучването.

Офертните цени на предлаганите наеми продължават да се покачват. Най-значителен ръст се наблюдава в широкия център, където наемите на офис площи почти достигат тези в идеалния център. Причина за това са няколко сравнително големи сделки в идеалния център, които намалиха темпа на нарастване на наемите там.

Офиси клас А се предлагат на наемни нива между 12 и 26 евро на кв. м на месец във всички подсегменти.

През първото полугодие търговските центрове остават най-динамично развиващият се сегмент на пазара на недвижими имоти в България. Към края на юни брутните отдаваеми площи на молове в развитие са се увеличили със 138 500 кв. м и възлизат на 201 000 кв. м в строеж, сочат данните на Colliers. Общата отдаваема площ на съществуващите проекти възлиза на 105 500 кв.м. С изключение на няколко проекта с относително по-слаби бизнес и дизайн концепции, всички останали търговски центрове се радват на пълна заетост.

През първата половина на 2007 г. започна строителството на три нови търговски центъра: Carrefour Mall и Търговски център Сердика в София и Мол Стара Загора, като пазарът положително възприема и навлизането на нови международни инвеститори със значими проекти.

Варна привлича голям брой проекти на нови търговски центрове и се очертава като силно конкурентен пазар с пет проекта, разположени в радиус на един километър един от друг.

Предпочитаните търговски улични локации в София продължават да поддържат най-високи наеми – достигащи до 125 евро на кв.м на месец срещу едва 30 – 55 евро на кв. м на месец в търговските центрове и моловете.

Постепенно логистичните и индустриални площи се превръщат в активен и атрактивен сегмент на пазара на недвижими имоти и все повече влизат в полезрението на инвеститорите, сочи проучването на Colliers. В него са включени няколко проекта с площи за отдаване под наем в строеж или в крайна фаза на планиране. Тези проекти ще променят с течение на времето съществуващата в момента диспропорция между индустриални площи, които се ползват от собствениците им и площи, които се изграждат според спецификациите на наемателите.

Към края на юни 2007 г. индустриалните площи за отдаване под наем в района на София са 160 000 кв. м, или 13% от общите налични площи.

Наемите на висококачествени, съвременни индустриални площи остават стабилни в границите между 3,8 и 5,5 евро на кв. м на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още