IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на наеми на индустриални площи остава стабилен за полугодието

В 68% от проучените райони в света се отчитат стабилни или нарастващи наеми

12:00 | 06.08.07 г.
Пазарът на наеми на индустриални площи остава стабилен за полугодието
Търсенето на индустриални площи в глобален мащаб остава силно през първите шест месеца на годината, сочи проучване на пазара на британската компания за недвижими имоти King Sturge. В 68% от проучените райони се отчитат стабилни или нарастващи наеми.

В Северна Европа има силно търсене в Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. Наемът на първокачествен голям склад в Стокхолм е 98 евро за квадратен метър на година. В Копенхаген наемът е 91 евро/кв. м годишно, а в Осло – 145 евро. Наемите в норвежката столица растат заради голямото търсене в покрайнините, където има недостиг на подходящи парцели за индустриални сгради, се казва в проучването.

Пазарът на промишлени и складови площи във Финландия все още се развива, като се очакват големи промени на пазара в Хелзинки с откриването на пристанището във Вуосаари през 2008 г.

Пазарите във Франция и Испания също се радват на стабилно търсене, като цените във Франция остават на доста конкурентни нива. В Париж наемите на съвременни съоръжения са 74,50 евро/кв. м на година.

В Северна Америка проучването отчита много силен пазар във Ванкувър в Канада, където нивото на незаетост е 1-2% - най-ниското на континента. Наемните нива са около 97 евро/кв. м годишно. По-скъпи в Северна Америка са единствено площите около Ню Йорк – 143 евро.

В развиващите са пазари от Централна и Източна Европа има голямо търсене на индустриални площи. Бързото изграждане на нови складове започва да увеличава и нивото на незаетост, което държи наемите на ниски нива, се казва в проучването. Във Варшава например се очаква тази година на пазара да излязат над 1,2 млн. кв. м нови складови площи.

Общите разходи за наем на първокачествена голяма индустриална сграда във Варшава сега са 40 евро/кв.м годишно, в Прага - 58 евро и в Будапеща - 66 евро.

В България наемите за най-качествените съоръжения варират между 3,8 и 5,5 евро на кв. м на месец (между 45,6 и 66 евро/кв. м годишно), сочат данни на международната консултантска компания Colliers.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още