IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството в Иракли се забранява частично

С новата заповед се изключва площ от около 1 000 дка, така че забраната ще важи за 38 хил. дка

16:02 | 02.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството в Иракли се забранява частично
Заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от 4 август миналата година за забрана на строителството в местността Иракли край Черно море, която изтича на 4 август, се продължава с още една година. Това съобщи самият Чакъров на пресконференция, като посочи, че с новата заповед от забраната се изключва площ от около 1 000 дка, така че забраната ще важи за 38 хил. дка.

Причината е, че според решение на Министерски съвет (МС) от март тази година при забрана за строителство на дадена територия не трябва да се включват площи, които влизат във вече приет териториално-устройствен план на дадена община. В случая посочените площи влизат в териториално-устройствен план на община Несебър, приет още през 1998 г.

Заповедта на министъра може да бъде прекратена и по-рано, ако посочените територии в района на Иракли влязат в т. нар. защитени територии по директивите за птиците и местообитанията във връзка с екологичната мрежа Натура 2000.

Във връзка с отложените територии относно Натура 2000 министърът съобщи, че от общо 29-те зони, които Националното управление по горите е поискало до бъдат преразгледани, 7 са предложени за утвърждаване, за 19 има частично намаление на територията, а 3 е предложено да отпаднат.

Чакъров посочи, че преди вземането на окончателното решение на МС през октомври ще се иска и мнението на правоприемника на Националното управление по горите – Държавната агенция по горите.

Чакъров посочи още, че продължава и обсъждането на още 26 територии по директивата за птиците и 16 за местообитанията, които са отложени по искане на МС и в момента териториите се прецизират от екип на БАН.

Преди пресконференцията еколози от гражданска група „Да спасим Иракли“ съобщиха, че ще внесат днес в 16:30 ч. в Министерството на околната среда и водите пълен списък с действия, които трябва да се предприемат незабавно за защита на Иракли и запазените територии по Черноморието. Според тях заповедта за забрана на строителството на Иракли е само временно решение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още