IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинари ще решават дали да дадат 18 дка в Пловдив срещу 2,3 млн. лв.

Спечелилата конкурса компания, чиято оферта чака одобрение, иска да строи офис сграда и търговски център за 58 млн. лв.

17:05 | 31.07.07 г.
Общинари ще решават дали да дадат 18 дка в Пловдив срещу 2,3 млн. лв.

Втори август е крайният срок, до който Общинският съвет в Пловдив ще трябва да потвърди или да отхвърли резултатите от проведения конкурс за продажба на терен от 18 260 квадратни метра в зона А-8 на жилищен район “Тракия”. От началото на 2007 година тече предупреждение на пловдивската прокуратура към съветниците да разпродават общинските имоти по достатъчно прозрачен начин – чрез наддаване, но досега общинарите имат само една по-голяма явна продажба.

Решението на комисията е ясно от края на юни – от явилите се три фирми Хъс ООД, Ара АД и дружество Коммерсия България печели Ара АД, която предложи цена от 2,3 милиона лева (малко над обявената начална конкурсна цена – б.а.). На второ място е класирано Коммерсия България ЕООД с предложените от дружеството 7,05 млн. лева, а третото място е за Хъс ООД с обявена цена от 6,9 млн. лева.

Причината да се избере най-ниската оферта е в конкурсните обещания на инвеститорите към общината, които те поемат да изпълнят след приключването на обектите. Ара АД смята да вложи 58 млн. лв. в 20-етажна офис сграда, търговски център, паркинги и киносалони. Като бонус компанията, занимаваща се с хотелиерска дейност, дава на община Пловдив 6% от разгънатата застроена площ (не по-малко от 3500 кв.м. на стойност 6,3 млн. лв.) от бъдещата сграда.

Коммерсия България ЕООД има намерения да инвестира 83 млн. лв. в жилищни, обществени и търговски сгради с добра инфраструктура за отдих.

Хъс ООД също има намерения да строи жилищни и обществени сгради с обща разгърната площ от 70 000 кв.м.

Според юристката на дирекция “Общинска собственост” към община Пловдив Здравка Хаджийска има предпоставки за обжалване на решението на комисията, която е направила класацията на кандидат-купувачите. В протокола на комисията е отбелязано нейното мнение, че решението на продавача е “цената да бъде водещ критерий в конкурса, но на практика обещанията за бонуси са решили класирането”. Прогнозата е, че на 2 август решението на комисията за продажба на терена в жр Тракия няма да издържи гласуването на общинарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още