IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уникално "ж.п. градче" за 400 млн. евро ще строят във Виена

Там ще бъдат разположени административни сгради с 550 хил. кв. м офиси, жилищни блокове с 5 500 апартамента и търговски център

15:45 | 30.07.07 г.
Поглед отвисоко към терена. В синьо е бъдещият ж.п. комплекс, в червено - Централната гара. Снимка: Weekpress Agency
Поглед отвисоко към терена. В синьо е бъдещият ж.п. комплекс, в червено - Централната гара. Снимка: Weekpress Agency
Лизинговата компания на Erste Bank Group - Immorent Aktiengesellschaft, и OBB-Immobilienmanagement GmbH - дружеството, което управлява имотите на австрийските железници, дадоха старт на един от най-мащабните строителни проекти във Виена.

Immorent ще поеме изпълнението на проекта, който включва изграждането на голям комплекс от административни, търговски и жилищни сгради на мястото на сегашната ж. п. гара Юг. Инвестицията е на обща стойност 400 млн. евро.

Достатъчно пространство за комплекса ще бъде осигурено благодарение на съвместен проект на община Виена и OBB, който предвижда изграждането на нова централна железопътна гара на мястото на сегашните Юг и Изток. Завършването й е планирано за 2013 г. При обединяването на двете стари гари около този голям международен ж.п. възел в сърцето на Виена, отстоящ на 2,5 км от катедралата „Св. Стефан“, ще се освободят общо 590 дка площи, които ще бъдат застроени и реализирани от OBB.

Край новата виенска гара ще изникне цял квартал и ще запълни пространството между околовръстния булевард „Гюртел“ и няколко улици. В бъдещото „ж.п. градче” ще бъдат разположени административни сгради с 550 хил. кв. м офиси, жилищни блокове с 5 500 апартамента, търговски център с площ 20 хил. кв. м, две училища, детска градина и парк.

„Целта ни е в непосредствена близост до най-важния железопътен възел в Централна Европа да изградим най-големия финансов и търговски център, в който да се предлагат всички видове банкови и комунални услуги. За тази цел OBB ще заложи на големия си опит в развитието на проекти и ще разкрие нови измерения на градоустройството”, пояснява председателят на УС на OBB-Holding Мартин Хубер.

През настоящата година Immorent ще покани архитекти да представят свои проекти за презастрояването на 37 хил. кв. м площ. Изборът на най-добрия проект ще се състои през първото тримесечие на 2008 г., а строителството ще започне вероятно в средата на 2010 г. Предвижда се първите сгради да бъдат завършени през 2012 г. и да осигурят площ за около 4 хил. работни места. През 2012 г. голяма част от сградите, които ще се издигнат на мястото на гара Юг в центъра на австрийската столица, ще бъдат отдадени под наем на Erste Bank.

Планира се гара „Виена Европа Център” да стане важен възел на Трансевропейската мрежа (TEN). Изграждането на гарата е един от най-важните инфраструктурни проекти на Генералния транспортен план на града, приет през 2003 г. от Виенския общински съвет. Проектът предвижда още разширението на метрото, построяването на нови трамвайни линии и създаването на качествени транспортни връзки към летището.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още