IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Военен форт върху изкуствен остров търси купувач за 4 млн. паунда

Фортът „Ничия земя“ се намира на около 2 км навътре в морето и е превърнат в луксозен хотел

18:37 | 16.07.07 г.
Фортът хотел. Снимка: Майк Уолкър, Daily Mail
Фортът хотел. Снимка: Майк Уолкър, Daily Mail

Викториански морски форт до брега на британския град Портсмут се предлага за продажба за 4 млн. лири, съобщи Daily Mail.

Фортът „Ничия земя“ (No Man's Land Fort) се намира на около 2 км навътре в морето и е построен между 1861 и 1880 г., за да настани 80 войници, които да бранят Великобритания от френската армия.

Повече от век по-късно фортът е превърнат в луксозен хотел с 21 тематични стаи, две площадки за хеликоптер, отопляем вътрешен басейн, джакузи, фитнес зала и два ресторанта. Вътрешността му е защитена от природните стихии посредством стъклен покрив.

Фортът е с диаметър над 60 метра и се издига на 18 м над морето. Снабдява се с вода от сонда в дъното на морето и има собствени генератори за електричество.

Изграждането на съоръжението е изисквало огромно инженерно усилие, за да се издялат и транспортират големи блокове гранит, които са положени на морското дъно, за да служат като основи.

Ще изчакаме купувачите да заявят интереса си преди да приемем оферти, но очакваме цената да достигне 4 млн. паунда. Имотът определено е уникален и никога не сме продавали нещо толкова нестандартно“, казва Рейчъл Халидей, говорител на KPMG, които управляват имота.

Фортът се продаваше преди две години за около 3 млн. паунда. Закупи го финансовата компания Lexi Holdings, която фалира миналата година и има задължения в размер на 100 млн. паунда. Управляващият й директор Шаид Люкман беше обявен за „Млад предприемач на годината“ през 2004 г., но през февруари попадна зад решетките за 18 месеца заради неспазване на съдебните разпореждания за фалиралата компания.

Екзотичното място е известно и от епизод от популярния британски сериал „Доктор Ху“ от 1971 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още