IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard & Poor's: Кризата в ипотечния сектор на САЩ се влошава

Standard & Poor's съобщи, че може да увеличи рисковия профил на ипотечни облигации на стойност 12 млрд. долара

15:47 | 11.07.07 г.
Standard & Poor's: Кризата в ипотечния сектор на САЩ се влошава

Очакванията на много анализатори за бързото „съживяване“ на ипотечния сектор в САЩ изглежда не се оправдават. Standard & Poor's съобщи, че може да понижи рейтинга си на облигационна емисия, свързана с ипотечни кредити, на стойност 12 млрд. долара. Строителните компании в страната пък прогнозираха загуби за третото тримесечие. В резултат на спекулациите за възможно влошаване на кризата азиатските пазари се понижиха днес, а европейските индекси са на червена територия до момента.

От Standard & Poor's заявиха вчера, че компанията не очаква лошото представяне на ипотечния сектор да премине скоро. Загубите за финансовата индустрия, според S&P, са по-големи от историческите прецеденти и от първоначалните очаквания.

Moody's също понижи рейтинга си на облигации на стойност от 5,2 млрд. долара.

Следя този пазар всеки ден и той е абсолютен провал през последните месеци“, коменитра пред Bloomberg Стивън Айзман от Frontpoint Partners в Ню Йорк.

11 на сто от ипотечните заеми, отпуснати на хора с не много добра кредитна история, закъсняват при плащането с повече от 90 дни. На 1 юни делът на лошите кредити бе едва 5,2 на сто.

Министърът на жилищата и градското развитие на САЩ Алфонсо Джаксън съобщи в интервю за Bloomberg, че около 20 на сто от заемите, отпуснати на хора с не много добър кредитен профил през 2004, 2005 и 2006 г., са в „лошо“ състояние.

Според Джаксън американците масово са надценили възможността да погасяват кредитите си и са взимали заеми, несъвместими с нивото на доходите им. Като основна причина за големия брой лоши кредити Джаксън посочи слабите регулации на пазара на заеми, както и неетичните условия, предлагани от някои ипотечни кредитори.

Американската строителна компания D. R. Horton съобщи, че може да има спад в поръчките за строеж на домове през тази година и прогнозира загуба за третото тримесечие.

В резултат на проблемите на ипотечния сектор световните пазари отчетоха спад днес. До момента индексът, включващ най-големите европейски компании – DJ Stoxx 50, се понижава с 1,18 на сто (46,68 пункта) и последно се котираше на 3 897 пункта.

Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, се понижи с цели 1,94 на сто от сутринта (154,61 пунта) и към момента е на ниво от 7 810. Всички западноевропейски пазари, с изключение на тези в Исландия, се понижиха. От източноевропейските пазари само руските, българските и малтийските регистрираха ръст.

На азиатската търговска сесия тази сутрин японските акции паднаха значително. Индексът на борсата в Токио – Nikkei 225, се понижи с 1,11 на сто. Поради очакванията на някои инвеститори за по-продължителна криза започна купуването на по-безрисковите държавни облигации. В резултат на това доходността на 10-годишните държавни ценни книжа в Япония се понижи с 8 базисни пункта до 1,88 на сто. Един базисен пункта представлява една стотна от процента.

Фючърсите на американските индекси, час преди да започне търговията в САЩ, са на червена територия. Според очакванията на търговците Dow Jones Industrial Average ще отвори с 35 пункта по-ниско от вчера, а S&P 500 - с 3 пункта по-надолу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още