IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карлово избра инвеститор за спортната си база

“Баня голф енд спа ризорт” АД ще инвестира 60 млн. евро в срок от 3 до 5 години

16:27 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Карлово избра инвеститор за спортната си база
Общо 60 млн. евро в близките години ще бъдат инвестирани в гр. Баня, Карловско. Това стана ясно на извънредната сесия на ОбС днес, на която се разглеждаха 3 от внесените 4 инвестиционни намерения за курортното селище.

След дълги дебати в залата бе прието предложението на кмета Емил Кабаиванов общината да участва в създаването на акционерно дружество заедно с “Баня голф енд спа ризорт” АД. То ще се нарича “Спортен комплекс Баня” АД с капитал от 22,455 млн. лв. Общината ще запази блокиращата квота от 34%, а за частното дружество остават 66% от дяловете на новото съвместно акционерно дружество.

Общината влиза в него с няколко имота – спортна зала, хотелски комплекс, спортен полуинтернат и стадион, спортен терен, оранжерии за цветя и земеделска земя. Всички терени са на обща площ от около 1200 дка в землищата на гр. Баня и съседното село Соколица. За целта ОбС ги преобразува от публична в частна общинска собственост, за да бъдат апортирани в дружеството.

Предвидената от “Баня голф енд спа ризорт” инвестиция от 60 млн. евро ще бъде направена в срок от 3 до 5 години. На първия етап вложенията ще са около 15 милиона евро, обясни представителят на дружеството Христо Андреев.

Румен Христов от “Роуз вали инвестмънт”, които предложиха най-голямата оферта от около 120 млн. евро за създаване на смесено дружество със същите общински имоти, обяви, че ще обжалват решението на ОбС пред всички институции в България и ЕС. Той предложи на Христо Андреев и на третия предприемач – Христо Данов от “Футболен клуб Баня” АД, който предложи концесия на спортните имоти и вложения в тях за не по-малко от 20 млн. лв., да учредят консорциум. Те обаче отклониха предложението му.

На среща в понеделник кметът Емил Кабаиванов ще предложи на Румен Христов да инвестира в други райони на общината, където има минерални извори – селата Розино, Столетово, Климент, или в гр. Калофер, където може да се развива планински туризъм. „Тогава ще можем да говорим за инвестиции от порядъка на 100 млн. евро в общината”, коментира Кабаиванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още